uporabniško ime:
geslo:
Sankanje
Sankanje v lastni režiji


V Sloveniji je okoli dvajset urejenih sankaških prog, nekatere izmed njih pa lahko uporabljate tudi na lastno pest. Ena izmed bolj priljubljenih je od Doma pod Storžičem do Loma. Predvsem mladi radi rinejo s sanmi v breg do doma, kjer se skoraj vsak večer lahko zavrtite ob zvokih harmonike, oskrbnik pa ponuja tudi domače jedi in krepčilne napitke.

Tudi progi z Malega vrha na Jezerskem in nekdanjega mejnega prehoda Ljubelj je možno uporabljati v lastni režiji, vendar le v času, ko na progi ne poteka organizirano sankanje.

Sankaška proga od Valvazorjevega doma do doline Završnice je dolga približno 5 kilometrov. Po njej se je možno sankati na lastno pest, vendar domačini raje vidijo, da se najavimo, saj v tem primeru poskrbijo tudi za prevoz. Tudi Na Talerju nad Idrijo obstaja več kot kilometer dolga sankaška proga, kjer sankanje ni organizirano, je pa proga urejena za uporabo posameznikom, ki se na start lahko povzpnejo samo peš.

V lastni režiji se lahko sankate skoraj na vseh progah, za katere skrbijo določeni upravljavci, vendar se je potrebno pozanimati, kdaj na progi poteka organizirano sankanje, saj s tem lahko preprečimo morebitno nesrečo.

Do nesreče lahko pride, če nam med hojo po progi nasproti pripeljejo organizirani sankači oziroma, če nam med spuščanjem po progi nasproti pripelje vozilo, ki prevaža sankače na začetek proge. Predvsem pa je pri sankanju potrebna previdnost, saj precenjevanje naših sposobnosti lahko pripelje do različnih poškodb, tudi do zlomov rok ali nog.
Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...