uporabniško ime:
geslo:
Televizija
Top TV-serije


Predstavljamo deset ameriških TV-serij desetletja (1999–2010) po izboru Hollywood Reporterja. Večino smo si na naših malih zaslon že lahko ogledali, na serijo ali dve pa še vedno čakamo. Ocenjevali so jih glede na njihovo umetniško vrednostin prispevek k televizijskemu žanru, na gledanost in donosnost pa se tokrat niso ozirali.

1. SOPRANOVI (1999–2007): David Chase je mojstrsko združil temačni, nasilni svet mafijskega šefa Soprana (James Gandolfini) s pravili življenja predmestnega srednjega razreda.

2. ZAHODNO KRILO (1999–2006): Aaron Sorkin je s serijo približal politiko množičnemu občinstvu, pa čeprav to ni bil njegov prvotni namen.

3. NIKAR TAKO ŽIVAHNO (2000– ): Serija je stvarjenje Larryja Davida, soočeta Seinfelda. V njej igra samega sebe v vlogi premožnega in dobronamernega, a večno narobe razumljenega holivudskega producenta, ki vedno znova pridobiva sovražnike. V seriji se pojavlja veliko zvezdniških gostov.

4. THE SHIELD (2002–2008): Shawn Ryan je s serijo, ki pri nas še ni bila predvajana, presegel ustaljene okvire policijskih dram. Glavni junak je v bistvu antijunak Vic Mackey (Michael Chilkis), dobrohotni, a izjemno pokvarjeni losangeleški policist, ki si izmišlja svoja pravila.

5. NEVARNA IGRA (2007– ): Ustvarjalcem Glennu Kesslerju, Toddu A. Kesslerju in Danielu Zelmanu so v pravni drami ustvarili zapleteno in presenetljivo mrežo spletk in prevar, v kateri ni skoraj nič tako, kot se zdi. V glavni vlogi blesti Glenn Close.

6. MAD MEN (2007– ): Matthew Weiner je čas zavrtel za pol stoletja nazaj in ustvaril serijo, ki ponuja svež pogled na poslovno življenje in odnose med spoloma v začetku šestdesetih let. Serija se dogaja v ugledni oglaševalski agenciji.

7. 30 ROCK (2006– ): TV-oddaja znotraj TV-oddaje včasih napada ravno roko, ki jo hrani, a ji nikoli ne zmanjka tarč za posmeh tako iz poslovnega sveta kot iz zabavne industrije. Ustvarjalka je Tina Fey, ki v seriji igra tudi glavno vlogo.

8. 24 (2001–2010): Robert Cochran in Joel Surnow sta si serijo zamislila še v času, ko se je teroristični napad razsežnosti tistega na WTC zdel neverjeten. Ko se je tisto neverjetno zgodilo, je Amerika ponorela za nepremagljivim agentom Jackom Bauerjem (Kiefer Sutherland) ter izjemno napetimi, provokativnimi zgodbami, polnimi akcije.

9. SKRIVNOSTNI OTOK (2004–2010): Deloma pustolovska, deloma grozljiva in deloma znanstvenofantastična serija se uspešno izogiba "predalčkanju". Ustvarjalci Jeffrey Lieber, J. J. Abrams in Damon Lindelof so razvili edinstveno mitologijo in nenavaden ritem, ki meša zgodbe iz sedanjosti s tistimi iz preteklosti in prihodnosti.

10.SODOBNA DRUŽINA (2009– ): Prekaljena mačka Steven Levitan in Christopher Lloyd sta ustvarila serijo, ki izstopa kot stalno smešna, dobro producirana in sveže napisana.

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...