uporabniško ime:
geslo:
Male živali
Kače


Kače so plazilci brez okončin, ki jih uvrščamo v podred luskarjev, torej so sorodne kuščarjem, krokodilom in želvam. Trenutno je znanih okrog tri tisoč sto petdeset vrst kač, ki živijo na vseh celinah, razen Antarktike in večine manjših otokov.

Opis
Kačje telo je podolgovato in vitko ter brez okončin, preraščajo ga rožne luske. Od breznogih kuščarjev, kot je na primer slepec, jih ločimo po tem, da nimajo vek in zunanjega ušesa. Njihova posebnost je Jacobsonov organ v ustih, s katerim zaznavajo vonj. Nekatere vrste kač imajo med očmi in nosnicami posebno čutilo – jamičasti organ, ki je občutljiv na toploto. Omogoča jim, da »vidijo« toploto, ki jo oddaja plen. Občasno odvržejo kožo oziroma se levijo. S tem zamenjajo staro,obrabljeno kožo ter se znebijo zajedavcev, kot so klopi in pršice. So izključno mesojede živali, ki pogoltnejo cel plen. Prehranjujejo se s kuščaricami, drugimi kačami, manjšimi sesalci, ptiči in njihovimi jajci, ribami, polži, žuželkami …


Strupenih vrst ni veliko
Večina kač ni strupenih. Plen ubijejo tako, da ga pogoltnejo ali zadušijo s stiskanjem – slednje je značilno predvsem za udave (slika zgoraj), ki se priljubljeni hišni ljubljenčki. Nekatere vrste pa so razvile strup, s katerim najprej ohromijo plen, nato pa tudi ubijejo. Strup vbrizgajo s prilagojenimi zobmi – strupniki. Strupenih vrst je približno sedemsto petindvajset po vsem svetu, od tega jih ima dvesto petdeset tako močan strup, da lahko ubijejo človeka z enim ugrizom. V splošnem se kače raje umaknejo nevarnosti, agresivno se odzovejo le, kadar jih ljudje presenetijo oziroma ko nimajo drugega izhoda.

Kače v Sloveniji
Pri nas živi enajst vrst kač, od tega so tri strupene. Slovenske strupenjače lahko prepoznamo po čokatem telesu, kratkem repu in ozki zenici, pa tudi po značilnem cikcakastem vzorcu na hrbtu. Vendar je ta lahko pri nekaterih primerkih navadnega in laškega gada nepovezan in tvori prečne proge, pri obeh vrstah pa so pogosti tudi popolnoma črni primerki brez vzorca. Poleg navadnega (slika spodaj) in laškega gada lahko srečamo tudi modrasa ter polstrupenega črnostrela oziroma mačjeoko kačo, ki je pri nas zelo redka, saj je bila po letu 1995 zabeležena le ena najdba. Nestrupene kače pri nas pa so: navadni in progasti gož, kobranka, smokulja, belouška, črnica in belica.

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...