uporabniško ime:
geslo:
Male živali
Ribe


Ribe so ektotermni vretenčarji, ki so prilagojeni na življenje v vodnem okolju in so najštevilnejša skupina vretenčarjev. Različnih vrst rib je skoraj toliko kot vseh drugih vretenčarjev (dvoživk, plazilcev, ptičev, sesalcev) skupaj. Znanih je približno dvajset tisoč vrst rib, nekateri znanstveniki pa menijo, da jih je še enkrat toliko.

Opis
Imajo sluzasto kožo z luskami. Njihovo telo je vretenasto, kar jim omogoča odlično premagovanje vodnega upora. Parne plavuti so prsne in trebušne, neparne pa repna, podrepna in hrbtna. Glede na sestavo ogrodja rib ločimo hrustančnice in kostnice. Kostnice imajo škržni poklopec, zato posamezne škržne reže pri njih za razliko od hrustančnic niso vidne. Številne kostnice imajo tudi ribji mehur, ki ga uporabljajo za nadzorovanje plovnosti. Razmnoževanju rib pravimo drst. Samice v vodo sprostijo jajca – ikre, ki jih samec kasneje osemeni. Gre za zunanjo oploditev, iz oplojenih iker pa se razvijejo mladice.

Akvarijske ribe
Akvarij napolnite z miroljubnimi vrstami rib. Pomembno je, da imajo izbrane ribe podobne zahteve, kar se tiče trdote, temperature in PH-ja vode. Bodite pozorni, da ne naselite dveh samcev pri nekaterih vrstah rib, saj se bosta napadala in preganjala, primer sta bojna ribica in kraljeva plaščarica. Pri ribah, ki so vajene živeti v jati, morate v akvarij naseliti vsaj osem primerkov iste vrste. Držite se pravila, da riba za vsak svoj centimeter potrebuje liter vode. Znane akvarijske ribice so: skalarke (slika zgoraj), neonke, mečki, somiči, kardinalke, gupiji, platiji …
V akvarij lahko naselite tudi polže, najbolj poznan je jabolčni polž (slika spodaj), ki čisti akvarij, kozice, ki jedo alge, školjke, ki čistijo akvarijsko dno, ter žabe. Pomembno je, da kozice in žabe naselite skupaj z miroljubnimi ribami, saj jih bodo ribe v nasprotnem primeru zalezovale in tudi pojedle.

Prehrana
Akvarijske ribe lahko hranite s suho hrano, ki je industrijsko pridelana, a je bogata z vitamini. Rastlinske hrane (alg) bodo veseli predvsem gupiji in platiji, ribam lahko ponudite tudi vinske mušice in komarjeve ličinke, od zelenjave pa bučke, solato, korenje in krompir.  

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...