uporabniško ime:
geslo:
Male živali
Hrčki


Hrčki so poddružina glodavcev, v katero uvrščamo osemnajst vrst, razporejenih v šest ali sedem rodov. Najbolj znana vrsta je sirijski hrček (slika zgoraj), ki je pogosta domača žival. Vedno bolj priljubljena sta tudi ruski pritlikavi hrček in sibirski hrček (slika spodaj). Vzrejena podvrsta sirijskega hrčka je panda hrček, ki je značilne črne barve z zaplato bele dlake na vratu, vrsta pa je poznana po miroljubnem značaju.  

Opis
Odrasel hrček v dolžino meri od deset do petnajst centimetrov, pritlikave vrste tudi manj. Večina hrčkov ima razširljiva vrečasta lica, v katera shranjujejo hrano, segajo pa jim vse do ramen. Imajo dolge, tanke in ostre zobe, ki jim podobno kot morskim prašičkom stalno rastejo. Povprečno živijo od dveh do treh let. Zaradi kratke življenjske dobe hitro dozorijo in se začno razmnoževati že pri dveh mesecih. Samička bo večkrat letno skotila od šest do dvanajst mladičev.
Prehranjujejo se s senom, semeni, žiti, oreški, pičo za ptice, za priboljšek lahko dobijo sveže sadje in zelenjavo ter žive žuželke, na razpolago pa naj imajo dovolj sveže vode.

Dejavni so ponoči
Hrček je po naravi nočna žival, njegovo nočno življenja pa lahko marsikoga moti, če je v spalnici ali kje v bližini. Najbolje je, da je njegova kletka v drugem prostoru, saj tako hrček ne bo kratil našega nočnega spanca. Za ohranjanje telesnega zdravja se morajo redno gibati. Razgibali se bodo v prozorni žogi, v kateri se lahko prosto sprehajajo po stanovanju, na vrtečem kolesu in s tekanjem po rovih in tunelih v kletki.

Niso primerni za majhne otroke
Hrčki so izredno čiste živali in ker so majhni, zavzamejo le malo prostora v stanovanju. Zanje je enostavno skrbeti, zato pogosto postanejo prvi hišni ljubljenec otrok. Vendar pa hrčki niso primerne živali za zelo majhne otroke. Ti bi jih lahko preveč stisnili ali izpustili, zato jih lahko hrček ugrizne ali se pri padcu poškoduje. Otroci naj bodo zato pri prijemanju hrčka vedno pod nadzorom odraslih.

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...