uporabniško ime:
geslo:
Male živali
Morski prašički


Morski prašiček je majhen kratkonog sesalec, ki izvira iz Južne Amerike. Udomačen je bil dva tisoč let pred našim štetjem, Inki in druga indijanska plemena so morske prašičke uporabljali kot domače živali, za hrano in kot žrtveno žival pri verskih obredih. Obstaja veliko različnih pasem morskih prašičkov, ločijo se po velikosti, predvsem pa po dolžini, strukturi in barvi dlake. Ločimo kratkodlake (slika zgoraj), dolgodlake (slika spodaj), kodraste in gole morske prašičke.

Opis

Odrasel morski prašiček v dolžino meri okoli dvajset centimetrov. Tehta od šeststo do tisoč osemsto gramov, odvisno od spola in pasme. Ima čokato telo in relativno kratke noge. Glede na telo ima dokaj veliko glavo s sploščenim nosom in na njej majhna ušesa. Temne oči so ob strani glave, kar mu daje širok zorni kot. Zobje mu rastejo celo življenje. Na sprednjih tačkah ima štiri, na zadnjih pa tri prste, ki se končajo se z ostrimi krempeljci. Morski prašički običajno živijo od pet do šest let, v ugodnih razmerah pa lahko doživijo tudi do deset ali celo dvanajst let.
Morski prašički so izjemno plašne živali, ki ob nenadnih zvokih ali premikih pogosto zbežijo v zavetje ali »zamrznejo« na mestu. Ko ne spijo, so zelo aktivne in radovedne živali. Morski prašički se sporazumevajo s piskanjem oziroma žvižganjem, predenjem, brbotanjem, šklepetanjem z zobmi, cviljenjem in celo čivkanjem.

Prehrana
Morski prašiček je rastlinojedec, osnovo njegove prehrane sestavljajo seno, sveža listnata zelenjava, koruza in briketi, občasno pa lahko dobi tudi korenje ali jabolko. Potrebujejo tudi svežo vodo. Ena izmed posebnosti morskega prašička je, da podobno kot človek ne more tvoriti svojega lastnega vitamina C, kar pomeni, da mora uživati hrano, bogato z vitaminom C, kot sta sveže sadje in zelenjava.

Družabnost
Morski prašički so družabne živali, zato so radi v družbi pripadnikov svoje vrste. Da ostanejo zdravi, potrebujejo veliko gibanja in ustrezno nego. Priporoča se redno spuščanje iz kletke. Sobivajo lahko tudi s kunci, a le v primeru, da jih kunci ne poskušajo nadvladati, saj morske prašičke pri tem lahko poškodujejo.

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...