uporabniško ime:
geslo:
Male živali
Kunci


Domači kunci so se razvili iz različnih vrst evropskega zajca, ki so jih ljudje sčasoma udomačili. Kunci kot domači ljubljenčki so se na Zahodu razširili v 19. stoletju. Leta 1970 so začeli kunce uporabljati tudi za preskakovanje ovir, tekmovanja pa so priljubljena predvsem na Švedskem in v Angliji. Ljudje so kunčje pasme redili selektivno v določenih časovnih obdobjih, da bi dosegli določene karakteristike, kot so barva in tekstura kožuha ter velikost in oblika telesa. Danes obstaja veliko različnih pasem domačega kunca, ki se razlikujejo po velikosti, temperamentu in potrebni negi.

Opis
Kunci imajo manjša ušesa kot zajci. Dolga ušesa so prilagoditev divjih zajcev, da so pravočasno zaznali plenilce. Imajo velike in močne zadnje noge, ki jim dobro služijo pri begu, oblika telesa pa je jajčna. Samica je breja en mesec, nato pa povrže od štiri do dvanajst mladičkov, ki se rodijo slepi in goli. Prehranjujejo se z mrvo, svežo travo, briketi, ovsom in koruzo, radi pa imajo tudi korenje, jabolka, svežo solato in suh kruh. Poleg morajo imeti tudi svežo vodo.

Bivališče
Kunci, ki živijo v stanovanju, lahko ob primerni negi živijo od devet do dvanajst let. Če jih spuščate iz kletke, da si pretegnejo noge, pazite, da ne bodo grizli električnih kablov, saj jih električni tok lahko ubije. Kunci se dobro počutijo tudi zunaj. Naredite jim lahko zajčnik ali leseno kočo z ograjo, v katero se ponoči skrijejo pred plenilci, kot so lisice, podlasice in kune.

Družabnost
Kunci so družabna bitja, zato je priporočljivo, da imate vsaj dva. Lahko živijo tudi sami, a potem potrebujejo več človeške pozornosti. Sobivajo lahko z morskim prašičkom, a le v primeru, da ga kunec ne poskuša nadvladati, saj morskega prašička pri tem lahko poškoduje. Razumejo se tudi s psi in mačkami, vendar pa jih ni priporočljivo puščati samih, saj jih psi oziroma mačke lahko napadejo in pokončajo.  

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...