uporabniško ime:
geslo:
Male živali
Papige


Papige so red ptic, v katero spadajo tri družine, in sicer kakaduji, prave papige in novozelandske papige. Red vsebuje tristo dvainsedemdeset vrst papig, ki jih najdemo predvsem v tropskih in subtropskih območjih. Največjo raznolikost papig najdemo v Južni Ameriki, Avstraliji, na Novi Zelandiji in Novi Gvineji.

Značilnosti
Skupne značilnosti papig so, da imajo stopalo prilagojeno vzpenjanju, dva prsta sta obrnjena naprej in dva nazaj. Imajo pa tudi papagajski kljun, ki je prilagojen številnim dejavnostim. Z njim lahko grizejo, lomijo lupine, držijo ali prerežejo hrano, pijejo nektar ...  Veliko število vrst papig prinaša hrano s stopalom do kljuna, kar je pri drugih vrstah ptic redka izjema. Večina papig je živo obarvanih, veliko jih je tudi večbarvnih. Prehranjujejo se s semeni, oreščki, sadjem, žuželkami in drugim rastlinjem. Papige so večinoma monogamne ptice, ki gnezdijo v votlih drevesnih duplinah, kjer znesejo bela jajca, iz katerih se izležejo nebogljeni mladiči.

Inteligentne ptice
Papige sodijo med najbolj inteligentne ptice, zmožnost imitacije človeških glasov nekaterih vrst pa je povečala njihovo priljubljenost med domačimi ljubljenčki. Sivega žakoja Aleksa (slika spodaj) so naučili prepoznavanja, poimenovanja, opisovanja in štetja različnih predmetov, poleg tega je znal odgovoriti na zahtevna vprašanja, kot je: "Koliko je rdečih kvadratov?" Njegova uspešnost pri teh poskusih je bila osemdeset-odstotna. Nekatere vrste (are, slika zgoraj) so zelo učljive, naučiti jih je mogoče različne trike, od vožnje s kolesom do spuščanja po toboganu in podobno.

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...