uporabniško ime:
geslo:
Hlevske živali
Perjad


KOKOŠ
Domača kokoš izvira iz predelov jugovzhodne Azije, kjer naj bi jo udomačili že v 6. tisočletju pred našim štetjem. Danes je znanih več kot tisoč kokošjih pasem, ki se gojijo predvsem za meso in jajca, manjše vrste pa tudi kot hišni ljubljenčki. Samec je petelin, kastriran petelin je kopun, samica je kokoš ali kura, mladički pa so piščanci. Avtohtona slovenska pasma je štajerska kokoš ali štajerka, ki je ena od redkih pasem z belimi nogami. Tradicionalne slovenske pasme pa so: rjava kokoš, grahasta kokoš, srebrna kokoš, pozno operjena kokoš, zgodaj operjena kokoš in pitovna kokoš.


RACA
Domača raca je bila udomačena tisoč let pred našim štetjem, izvira pa s Kitajske. Race so večinoma vodne ptice, manjše od labodov in gosi, lahko pa jih najdemo ob ali na rekah, jezerih in tudi morjih. Race se gojijo za meso in jajca ter zaradi mehkega perja, vedno več pa se jih zaradi njihove barvitosti in zabavnosti goji kot hiše ljubljenčke. Samec je racman, samica je raca, mladički pa so rački. Najbolj znana vrsta je raca mlakarica, ki je razširjena tudi pri nas. Omeniti pa je potrebno tudi raco mandarinko (slika spodaj), ki zaradi pisanega perja izstopa med drugimi vrstami rac.


GOS
Domača gos je udomačena rjava gos (slika zgoraj), ki se goji za meso, jajca in zaradi mehkih peres, ki so se predvsem včasih uporabljala kot polnilo vzglavnikom in prešitim odejam. Tri tisoč let pred našim štetjem so jo udomačili v Egiptu. Gosi so podobno kot race vodne ptice, ki jih lahko najdemo ob ali na rekah, jezerih in morjih. Samec je gosak, samica je gos, mladički pa so goskice. Pri nas je najbolj razširjena rjava gos, znani sta tudi snežna in kanadska gos.


LABOD
Labodi so velike vodne ptice iz družine plovcev, ki vključuje tudi gosi in race. So do 1,8 m dolge, močne in dolgovrate ptice. Živijo ob z rastlinjem bogatih sladkih vodah na zmernih in hladnih območjih po vsem svetu razen Afrike. Prehranjujejo se z rastlinsko hrano. Iz vodnih rastlin si zgradijo plavajoče gnezdo, kamor samica izleže od tri do osem jajc. Med gnezdenjem so lahko precej napadalni. Samec je labod, samica je labodka, mladiči pa so kar labodji mladiči. Pri nas se pojavljajo predvsem beli labodi grbci, drugje po svetu pa so razširjeni tudi trompetni in črni labodi.


Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...