uporabniško ime:
geslo:
Hlevske živali
Prašiči


Domači prašič je udomačena podvrsta divje svinje, ki jo človek goji predvsem za hrano. Prvič je bil udomačen pred okrog trinajst tisoč leti v porečju Tigrisa na Bližnjem vzhodu. Sodobne pasme pa so nastale z dolgotrajnim križanjem evropskih in bližnjevzhodnih prašičev. Samec je prašič, samica svinja, mladički pa so prašički.

Uporaba prašičev
Prašiče človek goji predvsem zaradi mesa – svinjine. S prašičerejo se ukvarjajo kmetje po različnih koncih Slovenije, saj je predvsem poleti veliko povpraševanje po odojkih. Prašiči slavijo kot inteligentne živali, zato nekatere manjše pasme gojijo kot hišne ljubljenčke. Lahko jih treniramo na podoben način kot pse. V  nekaterih državah jih uporabljajo za oranje njiv in iskanje tartufov, saj ti gomolji vsebujejo veliko koncentracijo steroidne spojine, podobne feromonu, ki ga izločajo prašičji samci med paritvenim obdobjem. Zato jih prašiči lahko zavohajo na velike razdalje in pod zemljo.

Krškopoljski prašič (slika spodaj)
Je edina ohranjena slovenska avtohtona pasma prašičev. Nastala je na širšem Dolenjskem, morda tudi na južnem delu Štajerske. Gre za ekstenzivno pasmo, ki jo odlikujejo izredna odpornost, dobra prilagojenost na skromne pogoje reje in prehrane ter izredna kakovost mesa. Prašiči imajo zadnji konec telesa črne barve, prednji pa je bolj ali manj bel pogosto v obliki širšega belega pasu okoli života. Glava je večinoma črna, srednje dolga in ravna z velikimi visečimi ušesi. Pasma je ogrožena, saj je bilo leta 2010 v Sloveniji na triintridesetih kmetijah le sto osemindvajset plemenskih svinj in trideset merjascev.

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...