uporabniško ime:
geslo:
Hlevske živali
Ovce


Domača ovca je volnat prežvekovalec in je najpogostejša vrsta rodu Ovis. Najverjetneje se je razvila iz divjega muflona v osrednji in jugozahodni Aziji. Ovce gojijo zaradi volne, mleka in mesa. Ovčje mleko je v primerjavi s kravjim bolj kalorično, vsebuje več proteinov, maščob in ogljikovih hidratov, vendar manj natrija in kalija. Uporabljajo ga za pridelavo nekaterih znanih vrst sira, kot sta feta in roquefort. Samec ovce je oven, samica je ovca, mladiček pa jagnje. Ovce skupaj s kozami imenujemo drobnica.

Pasme
Podobno kot pri kravah tudi pri ovcah glede na njihovo uporabo ločimo mesnate, mlečne in kombinirane pasme. V Sloveniji se gojijo naslednje pasme:
· belokranjska pramenka, mesna pasma,
· bovška ovca, mlečna pasma,
· istrska pramenka, mlečna pasma,
· jezersko-solčavska pasma, mesna pasma
· texel ovca, mesna pasma.
Vse, razen texel ovce, so avtohtone slovenske pasme. Znana je tudi merino ovca, ki pa v Sloveniji ni prešla v splošno rejo.

Jezersko-solčavska ovca
Najbolj znana pasma ovce pri nas je dobila ime po krajih Jezersko in Solčava, kjer je bila reja teh ovc najbolj množična in najbolje organizirana. Jezersko solčavska ovca spada med brezrožne dolgorepe bele ovce. Značilna je dokaj velika, z volno neporaščena glava z izbočeno nosno linijo in dolgimi, visečimi ušesi. Višina samic je okrog 65 cm, medtem ko so ovni 10 cm višji. Noge so čvrste, hrbet pamočan, dolg in mišičast. Zelo dobro so prilagojene za pašo na gorskih pašnikih. Ovce se večinoma striže dvakrat letno, aprila in oktobra, pri čemer rejci dobijo okrog 2 kg volne na ovco. Značilna lastnost jezersko-solčavske pasme je celoletna plodnost.

Bovška ovca
Druga najbolj znana pasma pri nas je dobila ime po kraju Bovec, razširjena je na širšem območju Tolmina in Zgornje Soške doline, pa tudi na drugih območjih Slovenije. Namenjena je prireji mleka in jagnjet, glavni proizvod pa je bovški sir. Odlikujeta jo dobra odpornost in prilagojenost na skromne prehranske in rejske razmere. Njena značilnost pa je dobra mlečnost, saj da lahko posamezna ovca več kot 250 kg mleka letno. Bovška ovca je manjšega okvira z majhno glavo, spada pa med brezrožne dolgorepe bele ovce. V nasprotju z jezersko-solčavsko pasmo so bovške ovce sezonsko plodne, mladiče imajo enkrat letno.

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...