uporabniško ime:
geslo:
Psi
Pasme


Pasme
Od udomačitve so se psi razselili po različnih koncih sveta, posledica pa so raznolike pasme, od majhnih do velikih, od kratkodlakih do dolgodlakih … Mednarodna kinološka zveza (FCI) je razdelila pasme v deset skupin, ki temeljijo na razlikah med pasmami, kot sta videzali uporaba:  
1. ovčarski in pastirski psi (razen švicarskih planšarskih psov),
2. pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi,
3. terierji,
4. jazbečarji,
5. špici in pratipski psi,
6. goniči in krvosledci (barvarji),
7. ptičarji,
8. prinašalci, šarivci in vodni psi,
9. družni psi,
10.hrti.

Pomembno je, da si izberemo psa, za katerega bomo imeli dovolj časa. Glede na pasmo mu moramo nuditi ustrezno bivališče, nekatere pasme, predvsem manjše (pinči, čivave), so primerne izključno za v stanovanje, druge, kot npr. sibirski haski (slika zgoraj), pa uživajo na prostem in v mrazu. Pri izbiri pasme je pomembno tudi, da veste, za kakšen namen boste psa uporabljali – ali želite družinskega, lovskega, vlečnega, delovnega psa ali psa čuvaja. Predvsem pa si izberite psa, ki vam po karakterju in velikosti najbolj ustreza. Zapomnite si, da je pes živo bitje, ki ni za na verigo in potrebuje vsaj en sprehod dnevno, največ pa mu pomenita človekova pohvala in naklonjenost.  

Kraševec (slika spodaj)
Je edina avtohtona slovenska pasma. Je srednje velik mišičast pastirski pes z gosto in bujno železno sivo dlako, dolgo okoli deset centimetrov. Pasmo so mednarodni kinologi priznali leta 1968. Krašovec se do svoje družine obnaša dobrodušno, umirjeno in se nanjo zelo naveže. Do tujcev se obnaša nezaupljivo, ko pa enkrat spozna krog rednih obiskovalcev in prijateljev, se tudi do njih obnaša prijazno. Kraševec ima zelo rad otroke. Je inteligenten in suveren pes, ki je moral, ko je čuval črede, sam presoditi situacijo. Človeku se ne bo nikoli popolnoma podredil, vendar ga lahko z dosledno vzgojo naučimo poslušnosti.

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...