uporabniško ime:
geslo:
Surfanje


Surfanje oziroma deskanje na valovihn je vodni šport, pri katerem se za gibanje uporablja energija, ki se sprošča pri lomljenju valov. Pri surfanju se uporablja surf deska brez jadra, šport pa je razširjen predvsem v Ameriki in Avstraliji, v Evropi pa v Španiji, Franciji in na Portugalskem. Za surfanje so pomembni veliki, divji valovi, taki kot so v Atlantskem in Tihem oceanu. Slovensko Jadransko morje za ta šport ni primerno, možno pa je deskanje z jadrom, ki je pri nas tudi bolj razširjeno.  

Surferji in njihova kultura
Surferji so del raznolike kulture, ki temelji na jahanju valov. Nekateri se s surfanjem ukvarjajo rekreativno, drugim je surfanje način življenja, tretji pa iz tega ustvarijo kariero, saj ob doseganje dobrih rezultatov dobivajo sponzorska sredstva. Surferska kultura je najbolj razširjena na Havajih in v Kaliforniji, saj so tu najboljši pogoji za surfanje. Del kulture so tudi široke surferske hlače do kolen.

Oprema
Za surfanje boste potrebovali surf desko, neoprensko obleko, vrvico, ki jo ima surfer zavezano okoli gležnja, da v primeru padca ne izgubi deske, vosek za desko, blazinice proti zdrsavanju in plavuti, ki so lahko na desko stalno pritrjene ali pa so snemljive.

Nevarnosti
Pri surfanju lahko pride do hudih nesreč, ki se v najslabšem primeru končajo s smrtjo. Tako kot pri vseh vodnih športih tudi pri surfanju obstaja možnost utopitve, pri padcih so pogosti trki – s skalo, grebenom, morskim dnom, desko ali drugim surferjem, surferjem nevarni so morski psi, morski biči, tjulnji in meduze, nevarnost pa predstavljajo tudi močni zalivski tokovi.

Raj za surferje
Najbolj znani kraji za surfanje so: Arugam bay na Šri Lanki, Bells Beach v Avstraliji, Jeffreys Bay v Južni Afriki, La Libertad v El Salvadorju, Mavericks v Kaliforniji, Pipeline na Havajih, Teahupo`o na Tahitiju in Zicatela Beach v Mehiki. 

Učenje surfanja

Surfanja se lahko naučite v surf kampu ali šoli, več podatkov pa najdete TUKAJ. Cena tedenskega začetniškega tečaja surfanja na Portugalskem je 199 evrov.
Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...