uporabniško ime:
geslo:
Ragbi


Ragbi je ekipni šport, katerega namen je doseganje zadetkov s polaganjem žoge v polje zadetka in z brcanjem žoge skozi vratnice nasprotnikovega gola nad prečko. Povedano drugače, igralec z žogo v rokah teče proti nasprotnikovemu golu z namenom, da bi dosegel zadetek (touchdown) ali gol, nasprotniki pa ga pri tem skušajo ustaviti in podreti na tla. Nasprotnika se lahko ustavlja z rokami in zgornjim delom telesa. Prvi slovenski klub za ragbi je bil ustanovljen v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja.

Igra
Običajno se igra na travi, lahko pa tudi na drugih primernih površinah (npr. na pesku). Ragbi se igra s posebno ovalno žogo, ki ima točno določene dimenzije in težo. Tekma traja dva polčasa po štirideset minut, ki ju loči premor, ne daljši od pet minut. Ob polčasu moštvi zamenjata strani.

Točke
Zadetek šteje pet točk, potrditev zadetka šteje dve točki, gol z udarcem iz odskoka ali iz kazenskega strela šteje tri točke.

Igralci
Ragbi igrata dve ekipi s po petnajstimi igralci. Igralci iste ekipe nosijo majice in hlačke enakih barv. Majice so oštevilčene in vsaka številka pomeni igralno mesto igralca, ki jo nosi. Nositi morajo tudi športne copate s čepi (kopačke).  

Ragbi v Sloveniji
Klubov za ragbi v Sloveniji ni veliko, kateri so, si lahko ogledate TUKAJ. Treningi so za ženske večinoma brezplačni, saj stroškov pri vadbi ni, potrebno je kupiti le primerno opremo. Tudi moške ekipe nimajo članarine oziroma če že je, je ta minimalna, saj se za ragbi zanima (pre)malo ljudi.
Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...