uporabniško ime:
geslo:
Konjeništvo
Kasaštvo


Kasaštvo je konjeniška disciplina, kjer konj tekmuje v specifičnem hodu – kasu. Konji – kasači – vlečejo poseben dvokolesni voz, imenovan sulki, v Evropi pa so razširjene tudi dirke v kasu pod sedlom. Najprestižnejša dirka v Evropi je Prix d`Amérique na hipodromu Vincennes v Parizu, sledita pa Elitloppet, dirka na eno miljo na hipodromu Solvalla blizu Stockholma, ter Gran Premio Lotteria di Agnano v Neaplju.

Dirke
Konji so glede na starost in denarni zaslužek razporejeni v različne dirke. Mlajši konji z nižjim zaslužkom imajo nižji denarni sklad, med bolj izkušenimi konji je konkurenca hujša, posledično pa so večje tudi denarne nagrade. Nagradni sklad Prix d`Amériqua je milijon evrov, na hipodromu Vincennes pa se zbere več kot štirideset tisoč obiskovalcev. Vozniki morajo nositi drese, čelado, primerno obutev, priporočljiva so tudi zaščitna očala in rokavice.

Kas pri nas
Kasaštvo je najbolj razvita konjeniška disciplina pri nas, še posebej razvito je v Prlekiji, kjer so bile leta 1874 prve konjske dirke, leto kasneje pa je bilo ustanovljeno dirkalno društvo. Tu že stoletja vzrejajo ljutomerskega kasača, njegov živahen temperament pa je uporaben tudi v gospodarstvu. Kasaški klub Ljutomer na leto organizira od osem do deset dirk, nedeljski popoldnevi so tu že tradicionalno rezervirani za kasaške dirke. Drugi center kasaštva je Ljubljana, hipodromi pa so tudi v Komendi, Krškem, Lenartu v Slovenskih goricah, Šentjerneju, Krimu in Mariboru.

Kasaška sezona
Slovenska kasaška sezona se začne na velikonočni ponedeljek v Ljutomeru in traja do sredine oktobra, v tem času se zvrsti več kot dvajset tekmovalnih dni. Pomembnejše dirke sezone so šampionat Slovenije, državno prvenstvo dvoletnikov, državno prvenstvo triletnikov, dirka vse dirk pa je slovenski kasaški derbi. V njem se po kvalifikacijah pomerijo najboljši štiriletni slovenski kasači, letos pa ga je osvojila kobila Jolly GJ z Romanom Jerovškom v sulkiju. V primerjavi s Prix d`Amériquom denarni sklad slovenskega kasaškega derbija znaša »bornih« 3.870 evrov.
Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...