uporabniško ime:
geslo:
Konjeništvo
Preskakovanje ovir


Preskakovanje ovir je zahtevna disciplina, ki zahteva popolno sodelovanje konja in jahača, saj v nasprotnem primeru lahko pride do poškodb – konj se lahko pred oviro ustraši in ustavi ter vrže jahača s sebe. Pri preskakovanju se izrazi konjeva moč in njegovo zaupanje v jahača, da ga bo varno pripeljal preko ovir. Poleg moči in fizične pripravljenosti mora imeti konj tudi veselje do skakanja. Jahač pa mora poskrbeti, da neprestano nadgrajuje svoje znanje ter izboljšuje občutek za konja.

Tekmovanja in točke
Tekmovanje se ocenjuje s točkami, ki jih konj doseže s čistimi preskoki ovir – v primeru, da konj oviro podre, dobi kazenske točke – ter da z ovirami opravi v čim krajšem, predvsem pa predpisanem času. Če se konj pred oviro ustavi ali ustraši, dobi štiri kazenske točke, če to ponovi dvakrat, je diskvalificiran. Prav tako je diskvalificiran, če pade ali vrže jahača s sebe. Če se konj ovire dotakne, ampak ne podere prečke, ne dobi kazenskih točk. V nasprotnem primeru, če prečko podere s prednjimi ali zadnjimi nogami, ali če stopi v bazen z vodo, dobi štiri kazenske točke. Kazenske točke dobi tudi, če prekorači predpisani čas.

Ovire
Preskakovanje ovir se odvija na parkurju z ovirami, ki vključujejo vertikalne, horizontalne ter dvojne in trojne kombinacije ovir, ter mnoge zavoje in spremembe smeri. Ovire so barvite ter domiselno postavljene. Tehnično zahtevnejši parkurji obsegajo ovire različnih težavnostnih stopenj, običajno vključujejo tudi bazen z vodo in visoki zid. Na najprestižnejših Grand Prix tekmovanjih morajo konji in jahači premagati od 10 do 16 ovir, ki so lahko visoke do 1,6 metra ter široke do dveh metrov.

Oprema jahača
Na tekmovanjih morajo jahači nositi predpisano obleko, ki vključuje čelado, visoke škornje, bele, bež ali svetlo rjave hlače, suknjič temne barve, elegantno belo srajco, kravato ali metuljček ter običajno tudi ostroge in usnjene rokavice.

Preskakovanje ovir v Sloveniji
Na državnem nivoju je organiziranih kar nekaj tekmovanj v preskakovanju ovir, tečaje preskakovanja ovir pa podobno kot pri dresuri ponujajo redki konjeniški klubi, ki jih boste najlažje poiskali kar na spletu. Cena individualne ure preskakovanja ovir znaša od 30 do 40 evrov.
Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...