uporabniško ime:
geslo:
Konjeništvo
Dresurno jahanje


Dresurno jahanje je konjeniška disciplina, ki temeljni na popolni usklajenosti jezdeca in konja. Biti morata povsem zbrana, mirna in natančna. Temeljno izhodišče klasične dresure je priprava konja in jezdeca v psihofizičnem in tehničnem smislu. Cilj klasične dresure je, da konj in jezdec usklajeno in brez prisile v najvišji stopnji zbranosti izvajata gibe, ki jih konji izvajajo tudi sicer v prostem gibanju.

Razvoj klasične dresure
Klasična dresurna šola se je v preteklih stoletjih razvila na temeljih dresure konj v bojne namene. Za jezdeca na bojnem polju je bil konj, ki je obvladal piruete, menjave galopa, stranhode in ostale elemente, včasih življenjskega pomena. Veščina bojevanja na posebej izurjenih konjih se je najbolj razvila v Španiji, od tu tudi ime španska jahalna šola.

Elementi klasične dresure
V klasični dresuri se začetniki najpogosteje učijo naslednje elemente: starnhodi, plečke, traver, piruete v hodu in galopu, menjava galopa s prehodom v kas, leteča menjava galopa, pojačan hod, kas in galop, piafe in pasaž. Najtežja veja dresure je šola nad zemljo, pri kateri konj izvaja različne, predvsem pa zelo zahtevne vaje v zraku, za kar mora biti fizično in psihično zelo dobro pripravljen. Elementi šole dresure nad zemljo so: levade, pasade, kurbete, kapriole.

Sporazumevanje z dotiki

Konj in jezdec se sporazumevata le z dotiki – jezdec daje konju ukaze z vajetmi, sediščem in nogami – ravnotežjem in čutenjem drug drugega, predvsem pa brez besed. Ukazi morajo biti rahli in čim manj opazni, hkrati pa jasni in korektni.

Dresurno jahanje v Sloveniji
Tečaje dresurnega jahanja ponujajo redki konjeniški klubi in šole, med njimi pa je najbolj znana lipiška šola. V Lipici boste za tedenski tečaj, ki obsega dvanajst lekcij po petdeset minut, odšteli 420 evrov. Tečaj ob koncu tedna, ki obsega pet lekcij po petdeset minut, vas bo stal 250 evrov. Petinštiridesetminutni individualni trening dresurnega jahanja pa stane od 30 do 40 evrov.
Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...