uporabniško ime:
geslo:
Baseball


Baseball je ekipni šport, v kateri igralec obrambe meče usnjeno žogico, ki jo igralec napada poskuša odbiti s kijem. Rezultat se spremlja v obliki točk. Ekipa dobi točko, kadar odbijalec ekipe v napadu po tem, ko odbije žogico v igrišče, preteče vrsto baz. Ekipa z več točkami zmaga.

Pravila igre
V igri nastopata dve moštvi, vsako s po devetimi igralci. Tekma traja devet menjav oziroma inningov. V vsakem inningu moštvo igra enkrat v obrambi in enkrat v napadu. Moštvi se zamenjata, ko igralci v obrambi izločijo tri igralce nasprotnikovega moštva. Izločijo jih lahko na naslednje načine:
· igralec v obrambi poda žogico igralcu na bazi, preden napadalec stopi na bazo,
· obrambni igralec se z žogico dotakne napadalca,
· potem ko je napadalec žogico odbil, jo obramba ujame v zraku,
· napadalec je izločen, če trikrat zapored zamahne v prazno ali trikrat izpusti žogo, imenovano strike.
Igralci v napadu skušajo žogico, ki jo vrže igralec nasprotnikovega moštva, odbiti čim dlje in tako osvojiti čim več baz. Ko igralec v napadu preteče celotni krog štirih baz, osvoji eno točko.

Oprema
Igralci pri igri uporabljajo: rokavice, žogice, kij, čelado, kopačke in kape. Dodatna oprema so še rokavice za odbijanje, ščitniki in dres. Lovilec oziroma catcher ima posebno opremo: na glavi nosi masko, na prsih in trebuhu ščitnik (oprsnik), zaščitene ima goleni, nosi pa tudi posebno rokavico.

Baseball v Sloveniji
Zveza baseball in softball Slovenije je bila ustanovljena leta 1987, trenutno pa šteje več kot dvesto aktivnih igralcev in igralk baseballa. Obstaja kar nekaj klubov, kjer lahko trenirate baseball, kateri in kje so, pa preverite na naslednji povezavi.

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...