uporabniško ime:
geslo:
Borilne veščine
Tajski boks


Tajski boks oziroma muay thai, kot ga imenujejo Tajci, je tradicionalna borilna veščina za samoobrambo, pri kateri se poleg udarcev z roko uporabljajo nožni udarci ter udarci s koleni in komolci. Njegova posebnost je t. i. klinč, kjer je med nasprotnikoma zelo malo ali nobene distance. Namen borca v klinču je, da si podredi nasprotnika ter si pripravi teren za naslednji udarec.To, da tajski boks dovoli tudi udarce s komolci in koleni ter udarce pod pas, ga loči od drugih borilnih športov, ki večinoma teh udarcev ne dovolijo. Zaradi tega in ohlapnih pravil spada med najbolj grobe in krvave borilne discipline.

Tekmovanja in oprema
Borbe v ringu so omejene na pet triminutnih rud z dvominutnim odmorom med rundami. Pred borbo morajo tekmovalci izvesti tradicionalni obredni ples Waikru, ki ga posvetijo trenerju, bogu in občinstvu. Dovoljeni so udarci z rokami, nogami, koleni in komolci ter držanje, porivanje in metanje. Zaščitna oprema je minimalna, uporabljajo se le rokavice ter ščitniki za zobe in mednožje. Tekmovalci so podobno kot pri boksu in MMA razdeljeni v kategorije po teži.

Tajski boks v Sloveniji
V Slovenijo ga je pred štirinajstimi leti pripeljal Iztok Vorkapić, ki je bil takrat edini Slovenec z mednarodno licenco za poučevanje te borilne veščine. Kmalu sta nastala prva kluba, in sicer Thai boxing klub Scorpion Novo mesto in Thai boxing klub Scorpion Krško, z njunim nastankom pa so ustanovili tudi Slovensko zvezo tajskega boksa. Klube, kjer lahko trenirate tajski boks, najdete na naslednji povezavi. Mesečna članarina, ki vključuje tri treninge na teden, pa znaša od 30 do 50 evrov.

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...