uporabniško ime:
geslo:
Borilne veščine
Taekwondo


Taekwondo je umetnost samoobrambe z uporabo rok in nog brez orožja, ki je bila ustanovljena leta 1955 v Južni Koreji. Gre za sistematično uporabo telesa v metodah samoobrambe. Taekwondo v dobesednem prevodu pomeni: tae – nožna tehnika, kwon – ročna tehnika in do – umetnost ali način življenja.

Borbe in test moči
Borilna veščina je sestavljena iz sparinga ali borb, form ali tehnike, samoobrambe in testa moči. Za gledalce so verjetno najbolj zanimive športne borbe. Zmaga tekmovalec, ki z različnimi udarci doseže več točk, pri čemer so udarci v glavo ali v skoku ovrednoteni z več točkami. Pri testu moči pa se lomi ena ali več 2,5 cm debelih desk z različnimi ročnimi in nožnimi udarci.

Forme in pasovi
Nagrada za trdo delo, ki ga učenec pokaže skozi tedne in mesece treningov je razvrstitev. Učenec napreduje, ko uspešno opravi izpit. Za vsak izpit je predviden določen čas treninga in učenja. V tekawondoju obstaja 24 form, ki so poimenovane po pomembnih dogodkih in osebnostih iz korejske zgodovine, ter bel, rumen, zelen, moder, rdeč in črn pas. Obstajajo pa tudi dijaške stopnje: višji beli, višji rumeni, višji zeleni, višji modri in višji rdeči pas. 

Oprema
Zaradi silovitih udarcev je potrebna zaščitna oprema: ščitniki za podlahti, goleni, telo, zobe, genitalije, zaščitni copati, rokavice in čelada.

Taekwondo v Sloveniji
Teakwondo klubov je pri nas kar nekaj, na naslednji povezavi so zbrani na enem mestu. Mesečna članarina, ki vključuje od tri do štiri treninge na teden, znaša od 35 do 50 evrov.

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...