uporabniško ime:
geslo:
Borilne veščine
Capoeira


Capoeira je brazilska umetnostna forma, ki združuje elemente borilnih veščin, športa in glasbe. Njen korenine segajo v 16. stoletje, ustanovili pa so jo potomci afriških sužnjev, ki so služili na plantažah v Braziliji. Poznana je po hitrih in zapletenih gibih in uporabi močnih brc ter hitrega kroženja z nogami skupaj z akrobacijami na tleh in v zraku. Capoeira se izvaja v rodi – krogu, ki ga s telesi tvorijo capoeristi in značilni capoeristični inštrumenti. Najpomembnejši inštrument je berimbau, ki naznani začetek in konec rode ter določa hitrost.

Nadzor nad telesom in prostorom
Smisel capoeire je, da se capoeirist znajde v prostoru, zna odgovoriti na soigralčeve gibe in ga skuša spraviti iz ravnotežja. Njeno bistvo ni v nasilnem vračanju ali blokiranju udarcev, temveč v spretnih umikih in premišljenih protinapadih. Cilj igre torej ni pretepsti nasprotnika ali ga poškodovati, temveč pokazati večjo občutljivost na soigralčeve gibe, se umikati njegovim udarcem, ga prelisičiti, izvajati lepe in natančne gibe ter imeti nadzor nad telesom in prostorom, v katerem se igra izvaja.

Oprema
Pri capoeiri ni potrebna posebna oprema, uporabljajo se športna oblačila. Moški so običajno oblečeni le v bele dolge hlače, zgoraj pa so goli. Nosijo pas, ki ponazarja stopnjo v osvajanju veščin capoeire. Obstaja 17 stopenj oziroma barv pasov, najvišja stopnja je mestre (mojster) tretje stopnje, pas pa je bele barve.  

Capoeira v Sloveniji
Treninga oziroma igre se lahko udeležite tudi v Sloveniji, kjer je capoeira zaradi svoje eksotičnosti vedno bolj priljubljena. Cena mesečne članarine, ki vključuje en trening na teden, je 25 evrov. Vadbe so organizirane po različnih koncih Slovenije, termine in kraje treningov pa najdete TUKAJ.

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...