uporabniško ime:
geslo:
Borilne veščine
Aikido


Aikido je obrambna borilna veščina, pri kateri sta pomembni telesna izurjenost in sposobnost izrabe nasprotnikove energije in moči. Ne temelji na uporabi sile kot mnoge druge discipline, ampak na upoštevanju zakona o ravnotežju, pravilnem gibanju in uporabi vzvodov. S hitrimi, predvsem krožnimi gibi spravimo nasprotnika iz ravnotežja ter ga s tehniko metov in vzvodov onesposobimo oziroma mu preprečimo nadaljnji napad.

Obrambna, ne napadalna disciplina
Aikido dopušča veliko gibanja, za obrambo pa izrablja nasprotnikovo energijo, zato je primeren za obrambo pred več napadalci. Velikost in moč napadalca nista pomembna, pomembno je, da se disciplina izvaja pravilno in učinkovito. Aikido naj ne bi vseboval napadalnih tehnik in tekmovanj, saj je poudarek na (samo)obrambi, poleg tega uči pomirjanja in samokontrole.

Treningi z orožjem
Pri treningih aikida se uporablja naslednje orožje: jo – kratka palica, bokken – lesen meč in tanto – lesen nož. Možni so treningi z orožjem in obrambe pred orožjem.  


Oprema
Kimono se imenuje hakama, poleg je potrebno nositi pas, kupiti pa je možno tudi posebne aikido sandale. Če se boste urili v aikido tehnikah z orožjem, potem kupite tudi jo in bokken.

Aikido v Sloveniji
Aikido je možno trenirati v večjih mestih, kot so Ljubljana, Maribor, Celje, Velenje, Škofja Loka, Kranj, Slovenska Bistrica … Mesečna članarina, ki vključuje dva oziroma tri treninge  na teden, stane od 30 do 50 evrov. Na spletu se lahko pozanimate, kateri klubi so v vaši bližini ter kdaj in kje so treningi.

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...