uporabniško ime:
geslo:
Borilne veščine
MMA
Mixed martial arts (MMA) oziroma mešane borilne veščine so novodoben šport, ki združujejo različne borbene discipline: rokoborbo, kickbox, muay thai, boks, brazilski jiu-jitsu, karate, judo ... Dovoljeni so udarci, brce, davljenje, meti in borba na tleh.

Tekmovanja
Profesionalne borbe so razdeljene na tri petminutne runde, prvenstvene borbe pa na pet petminutnihrund, med rundami pa je minuta odmora. Za zmago je potrebna predaja nasprotnika, knockout, ali prekinitev borbe s strani sodnika (tehnični knockout).

Oprema
Obvezna oprema so ščitnik za zobein mednožje, kratke hlače ter lahke rokavice brez prstov, ki tekmovalcem ščitijo dlani in zapestje, pred tem pa si dlan zavarujejo še s povojem.

Pravila
Gre za krvav šport, saj je v njem zelon malo pravil, zato je tudi atraktivenza občinstvo. Dovoljena je borba v stoje, na tlehter v klinču, dovoljeni so udarci z roko, komolci in koleni ter brce z nogo. Prepovedani so udarci v hrbtenico, zadnji del glave, mednožje, grlo, glavo nasprotnika, ko je na tleh, ter zvijanje sklepov.

Kategorije
Tekmovalci so glede na težo razdeljeni v devet kategorij: mušjo (do 56,7 kg), bantamsko (do 61,2 kg), peresno lahko (do 65,8 kg), lahko (do 70,3 kg), veltersko (do 77,1 kg), srednjo (do 83,9 kg), poltežko (do 93 kg), težko (do 120,2 kg) in super težko (nad 120,2 kg).

MMA v Sloveniji
MMA je pri nas možno trenirati v večjih mestih, kot so Ljubljana, Maribor, Koper, Šentjurij, Kranj ... MMA je sestavljena iz različnih disciplin, posamezne discipline pa je možno trenirati v večini večjih krajev. Nekje lahko trenirate kickbox, drugje muay thai, znanje posameznih disciplin pa vam pomaga pri osvajanju veščin MMA. Cene vadb so različne, mesečna članarina, ki vključuje dva oziroma tri treninge na teden, pa stane od 40 do 80 evrov. O klubih, ki ponujajo treninge MMA in drugih disciplin, pa lahko preberete TUKAJ

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...