uporabniško ime:
geslo:
Adrenalinski športi
Paintball


Paintball je šport s puškami, t. i. markerji, ki s pomočjo plina – najpogosteje ogljikovega dioksida – ali zraka izstreljujejo barvne kroglice. Cilj je z barvno kroglico zadeti nasprotnika in ga izločiti iz igre. Puške imajo domet od 40 do 150 metrov, poleg markerja igralec potrebuje tudi masko za obraz, plinsko bombico ter kamuflažno oziroma varovalno obleko. Priporočljive so tudi rokavice, ščitnik za vrat, prsni ščit ter ščitniki za komolce in kolena.

Kako se igra paintball?
Paintball je rekreativna igra, glavni cilj je izločitev nasprotnika. Igra se po načelu fair playa, zmaga pa ekipa, katere igralci zadnji ostanejo na poligonu. Pri tekmovalnempaintballu se seštevajo točke, zmagovalec turnirja postane moštvo z najvišjim seštevkom. Za pravilno in pošteno igro skrbijo sodniki, ki so ves čas na poligonu.

Pravila paintballa
· Uporaba zaščitne maske je obvezna, saj igralca varuje pred poškodbami obraza, predvsem oči, zato  je med igro ne sme sneti z obraza.
· Pri nošenju markerja na in s poligona mora biti ta obrnjen v varno smer – cev naj bo obrnjena k tlom in proč od igralcev. 
· Kadar se marker nahaja zunaj poligona, mora biti ustrezno zataknjen, da se nehote ne sproži.
· Vsak zadetek šteje, tudi v marker. Zadeti igralec dvigne marker v zrak in zavpije, da je zadet – igra se po načelu fair playa. Igralec se umakne s poligona in počaka v mrtvi coni.
· Izločeni igralci ne smejo prišepetavati soigralcem na poligonu.
· Igralcev se nikoli ne markira s treh metrov ali bliže.

Paintball v Sloveniji
V Sloveniji ni veliko klubov in društev za paintball, turnirji pa so še v povojih. Lige v paintballu so razširjene v sosednjih državah, kot sta Avstrija in Hrvaška. Če želite igrati tekmovalni paintball in sodelovati na turnirjih, potem vam svetujemo, da se včlanitev klub ali društvo za paintball. Včlanitev stane od 70 do 100 evrov. Več informacij o klubih in poligonih v vaši okolici pa boste našli na spletu.
Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...