uporabniško ime:
geslo:
Adrenalinski športi
Downhill


Downhill je spust z gorskimi kolesi po strmem terenu, ki lahko poteka po gozdu, travnikih, opuščenih gorskih cestah … Bistveno je, da je podlaga čim bolj naravna ter da so na poti manjše ali večje ovire, kot so korenine, kamenje, naravne skakalnice, ostri ovinki, ki jih mora kolesar premagati, če želi uspešno prevoziti progo.

Potrebna oprema
Na začetku so bila kolesa nevzmetena, kasneje so v uporabo prišla kolesa s sprednjim vzmetenjem, polnovzmetena kolesa pa so se začela uporabljati leta 1995. Pri spustu mora kolesar nujno uporabljati integralno zaščitno čelado, zaščitne rokavice, zaščito za hrbtenico, komolce, ramena in kolena. Dobra zaščitna oprema bo preprečila morebitne poškodbe in ublažila padce, ki so v downhillu dokaj pogosti.

Kako potekajo tekmovanja?
Tekmovanje v dowhillu je sestavljeno iz prostih treningov, obveznih treningov, polfinala in finalne dirke. Tekmovalci startajo v razmiku ene minute, zmaga pa tisti, ki najhitreje prevozi progo v finalu, polfinale pa služi kot razvrstitev tekmovalcev na startu finala. Proge so povprečno dolge od dveh do treh kilometrov, za kar potrebujejo tekmovalci okoli tri minute, odvisno od objektov in razmer na poti.

Kje je dowhill možen?
V Fun bike parku Kranjska Gora vas čaka več kot sto petdeset objektov – skakalnice, mostovi, zidov – ter sedem različno težavnih prog, na katerih lahko preizkušate svoj pogum. 
Odsvetujemo pa spuščanje po obljudenih gorskih poteh in stezah, ki jih kolesarji radi uporabljajo, pa čeprav lahko s tem povzročijo hudo nesrečo. Z gorskim kolesom se vozite tam, kjer je to dovoljeno oziroma ni nevarnosti, da bi se pri spustu zaleteli v pohodnika ali planinca.
Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...