uporabniško ime:
geslo:
Adrenalinski športi
Kajting


Kajtanje
ali kiteboarding je premikanja s pomočjo vetra – kajtar stoji na boardu - deski in s pomočjo kajta – padala izrablja veter za premikanje po različnih površinah. Kajting je ekstremen šport, ki pa ni nevaren, če imate pravilen pristop in se ga naučite v dobri šoli z izkušenimi inštruktorji. Kajting delimo na:

Kitesurfing (slika zgoraj): s pomočjo padala in vetra se premikamo po vodi, pri tem uporabljamo kiteboard. Ta podzvrst malce spominja na surfanje, le da ima kajtar poleg deske še padalo.

Snowkiting: s pomočjo padala in vetra se premikamo po snegu, pri tem uporabljamo smuči ali snowboard.

Landboarding (slika spodaj): s pomočjo padala in vetra se premikamo po travi ali pesku, pri tem uporabljamo mountainboard ali buggy.

Kdo lahko kajta?
Kajta lahko vsak, ne glede na starost in fizično pripravljenost. Ovira so le kakšne dolgotrajne poškodbe, ki onemogočajo pravilno držo na boardu. Učenje je lažje, kot je videti, ponuja pa neskončne užitke. Pomembno je, da se osnov kajtanja naučimo pri izkušenemu inštruktorju, saj lahko v primeru, da se učenja lotite sami, hitro pride do poškodb. Za spoznavanje s kajtanjem potrebujete najmanj 15 do 20 ur učenja z izkušenim inštruktorjem.

Oprema
Priporoča se, da je oprema nova in ne rabljena, saj tako zagotovo  vemo, da z njo ni nič narobe in da ji lahko popolnoma zaupamo. Za kajtanje boste potrebovali:
kajt – padalo,
bar – palica z 22 metrskimi vrvicami, s katero upravljate kajt,
trapez – z njim smo pripeti na bar, da ni potrebno držati celotne sile kajta v rokah,
kiteboard ali mountainboard – deske za vožnjo po vodi oziroma travi ali pesku. 

Kajtanje v Sloveniji  
Kajtanja se lahko naučimo tudi pri nas. Kiteboarding.si je šola kajtanja, ki deluje pod okriljem IKOInternational Kiteboarding Organization. IKO določa pravila in izpolnjuje najvišje standarde za varnost pri kajtanju. Njihove šola imajo dobre inštruktorje, veliko izkušenj ter spoštujejo pravila in varnost. Tečaj začetnega kajtanja, ki ga opravite v šestih urah, stane 100 evrov. Tečaj običajno poteka ob sobotah in se ga opravi v enem dnevu. Več informacij pa najdete tukaj.

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...