uporabniško ime:
geslo:
Prikupno, zabavno, nenavadno ...

PREŠERNO NA PRAZNIČNE SEJME

V času pred novim letom je prazničnih sejmov v izobilju, tako pri nas kot tudi v tujini. Bogata okrasitev in številne lučke slovenskih glavnih mest kot so Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Novo Mesto in Ptuj pričarajo pravo praznično vzdušje, poskrbljeno pa je tudi za lačna usta in žejna grla. Med njimi naj izpostavimo Celje in Kranj - slednji je bil lani proglašen za najlepše okrašeno slovensko mesto, s praznično okrasitvijo in razsvetlitvijo pa ne razočara niti letos.
Okrasitev popestrijo Prešernovi verzi Zdravljice: »Dobro v srcu mislimo«, »Vsi naj si v roke sežejo« ter »Kozarce zase vzdignimo«, ki se pnejo nad glavami obiskovalcev, kar je vsekakor nekaj posebnega in edinstvenega. Okrasitev dopolni praznični sejem na trgu pred Prešernovim gledališčem, kjer lahko kupite unikatna darilca, se okrepčate ali pa se v prijetnem vzdušju srečate s prijatelji. Več o Prešernem decembru pa preberite TUKAJ.

V Celju vas poleg božično novoletnega sejma v središču mesta pričakuje Pravljična dežela, v kateri bodo pravljične vile ustvarjale doživetja za najmlajše in malo starejše vse do silvestrovega. V času praznikov bo iz Ljubljane, Velenja in Maribora v Celje vozil tudi pravljični vlak, na katerem bodo potnike razveseljevale dobre vile in drugi čarobni junaki. Več pa najdete TUKAJ.

Kogar vleče čez mejo, pa lahko obišče praznične sejme v Celovcu, Beljaku, Grazu, posebno doživetje pa je obisk prazničnega Dunaja in Salzburga. Vedno bolj so priljubljeni prednovoletni izleti v Zagreb, Benetke, Trst, Brno in Budimpešto. Vsa ta mesta lahko obiščete v lastni režiji, bolj udobno pa je, da se odločite za eno izmed številnih potovalnih agencij, ki organizirajo predbožične izlete v omenjena mesta. Akcijske cene enodnevnih izletov se gibajo že od 9 eur dalje, odvisno od mesta odhoda in destinacije, redne cene pa se gibajo od 20 do 50 eur (lahko tudi več). 
MLADI PIŠEJO ZA MLADE


Zavod Mobin vabi nedobudne prostovoljce iz Maribora in okolice, ki jih veseli pisanje člankov, vesti in novic za mlade, da se udeležijo brezplačne delavnice za novinarje, na kateri se bodo seznanili s pravili pisanja za splet. Pridobili bodo tudi znanje za uporabo spletne aplikacije za objavo svojih prispevkov na EJ!KA KULT portalu, obenem pa bodo nabirali reference za bodočo zaposlitev. Delavnica je namenjena mladim do tridesetega leta, ki so radovedni, ki spremljajo, kaj se za mlade zanimivega dogaja na področju kulture, športa, zdravja, ekologije in mladinskih problematik in ki bi radi poročali o dogodkih v okviru programa Evropske prestolnice mladih (EPM) Maribor 2013. Dobrodošle so tudi predhodne izkušnje s pisanjem novic in člankov. Delavnica, ki poteka v okviru EPM Maribor 2013 in v sodelovanju z Mladinskim kulturnim centrom Maribor, bo 23. marca ob 11. uri v prostorih omenjenega centra. Vsi zainteresirani se lahko prijavite do 18. marca, na info@EJKArtica.si pa poleg prijave pošljite še krajši življenjepis. Več informacij pa najdete TUKAJ
BODI ZA ZDRAVO IN OSVOJI ZGOVORNO MAJICO


MOBIN, zavod za mobilnost in informiranje mladih, vabi k sodelovanju na natečaju Zgovorne majice: »Sem za zdravo!«. Vse, kar morate narediti je, da si izmislite eno misel na temo zdravega načina življenja, ki bi jo želeli nositi na majici in jo do 26. oktobra poslati na info@ejkartica.si. Misel naj vsebuje do deset besed, na natečaju pa lahko sodelujete mladi med 12. do 30. letom starosti. Najboljše misli bodo po zaključku natečaja izbrali s spletnim glasovanjem, ki se bo začelo 27. oktobra. Avtorji najbolj udarnih in privlačnih misli bodo nagrajeni – 1. nagrada je majica z zmagovalno mislijo, podelil pa bodo tudi dva 4GB USB ključka v obliki kartice ter tri partnerske SŽ-Ej!KArtice in štiri osnovne Ej!KArtice. Več informacij o natečaju pa najdete TUKAJ
 POSTANITE STAND UP KOMIK

Tin Vodopivec
in Andrej Težak Tešky, znana stand up komika in soustanovitelja Festivala Panč, vabita na delavnice stand up komedije. Pričetek bo v ponedeljek, 15. oktobra ob 18. uri - delavnice bodo tudi v prihodnje potekale ob ponedeljekih med 18. in 21. uro v Kreatoriju Dijaškega doma Ivana Cankarja v Ljubljani. Tinu in Andreju se bodo kot mentorji in svetovalci pridružili tudi drugi priznani slovenski in hrvaški komiki. 
Na delavnicah boste sprva spoznavali osnovne prvine stand up komedije, izvedeli, kaj sploh je stand up komedija, kaj pomeni biti komik, kako začeti, kakšni pogoji so potrebni za nastop ... svoje znanje pa boste nadgrajevali še s pisanjem, izvedbo, pripravami in oblikovanjem seta, improvizacijo, nastopi v različnih pogojih in še marsičem. Vladalo bo sproščeno vzdušje, mentorji pa bodo različne elemente predstavili skozi svoje izkušnje in videnje. 
Udeleženci boste svoje osvojeno znanje pred publiko pokazali dvakrat - prvič zgolj za povabljence in najbližje, drugič pa na javnem nastopu v dvorani Kreatorija DIC. Po koncu delavnic boste prejeli posnetke z obeh nastopov in smernice mentorjev, kako nadaljevati s kariero komika. Obisk prve delavnice je brezplačen, kotizacija za 24 ur, kolikor traja cel tečaj, pa je 180 evrov, ki jo lahko poravnate tudi v dveh ali treh obrokih.   
  
PANČ VABI NA LJUBLJANSKI GRAD


Včeraj se je na Ljubljanskem gradu začel že peti mednarodni festival stand-up komedije Panč, ki se bo zaključil v petek, 24. avgusta. V štirih večerih se bo predstavilo dvajset komikov, nekateri se bodo predstavili prvič, nekateri pa so že stari znanci festivala. Od angleško govorečih bosta nastopila avstralski posebnež Steve Huges in angleški mladenič Matt Green, hrvaške barve bodo zastopali Vlatko Štampar, Domagoj Pintarić in Andrea Andrassy, nasmejali pa se bomo tudi Nikoli Siliću iz Srbije. Domači komiki so še vedno v večini, med drugimi nas bodo zabavali Jonas Žnidaršič, Slon in Sadež, Tin Vodopivc, Pižama, Klemen Bučan, Lucija Ćirović, Rok Bohinc, Klemen Mauhler ..., program pa kot vedno povezuje Andrej Težak - Tešky
Panč je prvi festival stand-up komedije pri nas, že drugo leto pa se odvija v dveh edicijah, zimski in poletni. V petih letih je postal ena izmed največjih atrakcij v poletni Ljubljani in najbolj obiskan dogodek na gradu, saj je festival od leta 2008 nasmejal preko 12.000 ljudi. Vsak večer občinstvo nasmeji pet komikom, danes so na vrsti Uroš Kuzman, Andrea Andrassy, Jonas Žnidaršič, Vlatko Štampar in Tin Vodopivec, ostali program pa si lahko ogledate TUKAJ. V primeru dežja bosta predstavi na sporedu v Cvetličarni, prva ob 19:30, druga pa ob 21:30, na Ljubljanskem gradu pa se predstave začnejo ob 21. uri.
Lansko leto je festival dobil tudi dobrodelno noto, s katero bodo nadaljevali tudi letos. Ves izkupiček od prodanih festivalskih majic iLOL bodo namreč podarili dvema pomoči potrebnima družinama. 
  VROČICA KRANJSKE NOČI


V petek, 27. julija se začenja tridnevni festival Kranfest s tradicionalno Kranjsko nočjo, tokrat že trideseto po vrsti. Kranfest poskrbi za pestro dogajanje na višku poletja, saj ponuja številne glasbene, športne in kulturne prireditve, poskrbljeno pa je tudi za najmlajše. Najbolj pestro bo na Slovenskem trgu, kjer bodo v petek nastopili Zlatko, Prljavo Kazalište in Merqury band (uradna imitacijska skupina legendarnih Queenov iz Italije), v soboto nas bosta zabavala Siddharta in Pero Lovšin, nedeljsko popoldne pa bo v znamenju narodnozabavnih viž, saj bodo za dobro voljo skrbeli številni narodnozabavni ansambli, med njimi tudi Hišni ansambel Avsenik. V letnem gledališču Khislstein bo v petek nastopila Manca Izmajlova, v soboto pa nas bo s svojim glasom navduševal Uroš Perić, ki velja za enega najboljših imitatorjev Ray Charlesa na svetu. Cena vstopnice za omenjena koncerta je 13 evrov, koncerti na Slovenskem trgu pa so brezplačni.
Na Pungertu bo tudi letos potekal izjemno priljubljen in dobro obiskan otroški Kranfest z različnimi delavnicami in bogatim animacijskim programom, ki se bo odvijal v prenovljenem stolpu na Pugnertu. Najmlajši bodo lahko obiskali deželo škrata Krančka v rovih pod starim Kranjem, v stolpu Škrlovec pa bodo uživali v lutkovnih predstavah. Nedelja bo namenjena tudi tradicionalni kolesarski dirki po ulicah Kranja, ki jo prireja KK Sava. Celoten program si lahko ogledate TUKAJ.
   
TRINAJST DEJSTEV O PETKU TRINAJSTEM
 
1. Strah pred petkom 13. se imenuje paraskavedekatriafobija ali paraskevidekatriafobija, ki je posebna oblika triskaedekafobije, fobije (strahom) pred številom trinajst.

2. Vraževerje, da petek 13. prinaša nesrečo, se je pojavilo šele v 20. stoletju. Sama številka 13 že od nekdaj velja za zloveščo, Sveto pismo pa opisuje petek kot nesrečen dan.

3. Petek 13. velja za nesrečen dan v angleško, francosko in portugalsko govorečih državah po svetu, kot tudi vštevilnih drugih državah. V grško, romunsko in špansko govorečem svetu pa je nesrečen dan torek trinajstega.

4. V gregorijanskem koledarju je  trinajsti v mesecu najbolj pogost ravno petek, v enem letu je lahko najmanj en in največ trije petki  trinajstega. Poleg današnjega smo letos preživeli že januarski in aprilski petek trinajstega.

5. Petek 13. ima svoje korenine v krščanstvu. Juda Iškariot, trinajsti apostol, je med zadnjo večerjo izdal Jezusa Kristusa, ki je bil nato križan na petek.

6. Številni hoteli, stolpnice in bolnišnice nimajo sobe številke 13, pa tudi nekatere letalske družbe na svojih letalih nimajo 13. vrste.

7. Raziskava iz leta 1993 je pokazala, da je verjetnost, da se bo zgodila prometna nesreča na petek trinajstega za 52 odstotkov višja od možnosti, da se zgodi na petek, šestega v mesecu. Zato vraževerni ljudje na take petke ostajajo doma in se izogibajo vožnji z avtomobili.

8. Na škotskih letališčih ne obstaja niti en izhod s številko 13, ampak so uvedli izhod 12b.

9. Precej vraževeren je bil ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt, ki na petke trinajstega ni potoval, za mizo pa ni nikoli gostil trinajst gostov.

10. Francoski kralj Filip IV je leta 1307 na petek 13. dal aretirati vse viteze templjarje, večino od njih so po hitrem postopku usmrtili brez sojenja. V britanski tradiciji pa je bil petek 13. tradicionalen dan za obešanje, do vislic je običajno vodilo 13 stopnic, na vrvi za obešanje pa je bilo 13 vozljev.

11. Hard rock zasedba Black Sabbath je svoj prvenec izdala na petek 13., leta 1970.

12. Raper Tupac Shakur je bil na petek trinajstega 1996 razglašen za mrtvega, na petek 13. avgusta 1926 pa se je rodil kubanski voditelj Fidel Castro.

13. Petek 13. pa je lahko tudi srečen dan. Nek britanski par je na omenjeni dan vplačal loto listek in zadel 17 milijonov funtov. 
  ALI POLNA LUNA DEJANSKO VPLIVA NA LJUDI?


Po splošnem prepričanju naj bi polna luna že od nekdaj imela vpliv na ljudi, ki se odraža v povečanem številu prometnih nesreč, večji depresiji, slabem počutju, pomanjkanju spanca pri starejših ljudeh in dojenčkih, ljudje naj bi bili občutljivejši in agresivnejši, pa tudi alkohol naj bi takrat raje tekel po grlu. Nekateri celo verjamejo, da se moramo v tem času izogibati pomembnim pogovorom, kirurškim posegom in puljenju zob. Če kaj od naštetega velja za vas, presodite sami, saj trdnih znanstvenih dokazov o večjem vplivu polne luna na ljudi ni.   
Glede na to, da človeško telo v treh četrtinah tvori voda, se spontano poraja vprašanje, ali lahko luna s svojo gravitacijsko silo vpliva na naše vedenje. Lahko premika morja in večja jezera, po podatkih ameriških raziskav pa na naše telo nima takega vpliva, saj smo ljudje praktično vedno v gibanju. Majhnega vpliva ne gre zanikat, a glede na to, da se plima in oseka izmenjata dvakrat dnevno, bi moralo biti tudi ravnovesje v naših telesih porušeno dvakrat dnevno. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj rezultatov raziskav o vplivu polne luna na ljudi in živali:

- Leta 2005 so raziskovalci neprofitne organizacije Mayo Clinic objavili podatke o obiskih pri psihiatrih. Število obiskov na dan polne lune so pregledali za več let nazaj in ugotovili, da ni nobenega statističnega odstopanja od drugih dni.

- Leta 1996 so raziskovalci v reviji American Journal of Emergency Medicine predstavili rezultate študije, v kateri so pregledali kar 150.999 kartotek pacientov, ki so pristali na urgenci. Tudi tu se je izkazalo, da v času polne lune niso obravnavali nič več ponesrečencev kot običajno.

- Edini vpliv, ki so ga raziskave resnično potrdile, je vpliv na spanec. Raziskava Univerze v Kaliforniji iz leta 1999 je razkrila, da lunina svetloba marsikomu povzroči motnje spanca. Kot so tedaj dejali, bi lahko to delno pomanjkanje spanca pri občutljivih ljudeh povzročilo določene motnje, slabo počutje, morda tudi epileptične napade, a do dejanskih dokazov in opravljenih nadaljnjih študij o vplivu polne lune do danes še ni prišlo.

- Pri naših štirinožnih prijateljih pa je situacija malo drugačna. Na veterinarski fakulteti v ameriški zvezni državi Kolorado so po vpogledu v 11.940 primerov ugotovili, da ob polni luni nujno pomoč v povprečju potrebuje kar 23 odstotkov več mačk in 28 odstotkov več psov kot običajno. Leta 2001  je študija angleških zdravnikov pokazala, da na urgenci na dan polne lune zaradi ugrizov živali pristane dvakrat več ljudi. Enaka raziskava avstralskih strokovnjakov pa rezultatov ni potrdila.
 KAKO OSVEŽITI PASJEGA PRIJATELJA?

Italijani so se domislili, kako lahko osvežimo svojega štirinožnega prijatelja v vročih poletnih dneh. V neki trgovini za male živali na obrobju Rima so izumili pasji sladoled, ki ga ponujajo v treh različnih okusih - vanilja, riž in jogurt. Sladoled ne vsebuje mleka, jajc in sladkorja, ki bi psom lahko škodili. Po besedah neke lastnice psa, ki je sladoled poskusila tudi sama, naj bi bil njegov okus odličen. V vročih poletnih dneh psom najbolj koristi senca ali kakšen hladen prostor, predvsem morajo imeti na razpolago dovolj sveže vode, na sprehod pa se jih vodi zgodaj zjutraj ali proti večeru, ko vročina vsaj malo popusti.

Psi se lahko osvežijo tudi na drugačne načine, eden izmed njih je tudi surfanje. Na obali kalifornijskega San Diega se je pred nedavnim zbralo več kot petdeset psov, ki so se na posebnem tekmovanju pomerili v surferskih veščinah. Pse so ocenjevali glede na njihovo samozavest, dolžino surfanja in modni slog, razdeljeni pa so bili v kategorije manjših in večjih psov ter tandemov. Za nastop so imeli deset minut časa, sodniki pa so jih ocenili na podlagi dveh najboljših valov. Tekmovanje so organizirali že sedmič, gledalci pa so bili nad pasjimi surferskimi veščinami več kot navdušeni. Pomembno je, da psa, ki se je kopal v morju, speremo s sladko vodo, saj tako preprečimo, da bi sol povzročila neprijetno srbečico na pasjem kožuhu.     
 ŠESTDESET LET FESTIVALA LJUBLJANA

Danes ob 20. uri se v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z velikim koncertom Dunajskih filharmonikov začenja Festival Ljubljana, ki je letos dopolnil častitljivih šestdeset let. Med vrhunci bodo gostovanje Komornega orkestra Dunajskega koncertnega združenja, Komornega orkestra iz Perugie, orkestra Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga z dirigentom Valerijem Gergijevim ter koncerti pianista Michaela Nymana, koncert opernih arij z orkestrom Slovenske filharmonije, sopranistko Invo Mula, baritonistom Leom Nuccijem in dirigentom Ivanom Repušićem ter koncert Mednarodnega orkestra Maribor 2012 (MIO2012). Na Festival Ljubljana se vračajo ljubljenci občinstva Béjart Ballet iz Lozane, tokrat s Posvečenjem pomladi, glasbenim delom Igorja Stravinskega, baletne navdušence pa bo razveselil Edward Clug s sodobnim neoklasičnim baletom Hommage à Stravinsky.
Na odru Cankarjevega doma bo ponovno na ogled opera Črne maske, v Križankah pa bo londonski producent Bronowski po lanskem izjemnem uspehu z muziklom Hair (Lasje) pripravil nov kultni muzikal – Jesus Christ Superstar. Ljubitelji dramatike boste uživali v uprizoritvi Gospode Glembajeve v izvedbi beograjskega gledališča Atelje 212, kjer bo v vlogi Nacija Glembaja nastopil slovenski igralec Boris Cavazza. Organizatorji v četrtek, 21. junija ob 50. obletnici Slovenske popevke pripravljajo Poletno noč, na kateri bodo nastopili Alenka Godec, Lado Leskovar, Eva Boto, Bilbi, Janez Bončina Benč, Nuška Drašček, Oto Pestner, Omar Naber, Andrej Šifrer, Nuša Derenda, Anika Horvat, Darja Švajger in drugi. Konec avgusta pa ne zamudite tradicionalnega koncerta Vlada Kreslina. Jubilejni festival se bo zaključil 13. septembra 2012 s klasiko Medeja režiserja Tomaža Pandurja
VABLJENI NA POLETNO MUZEJSKO NOČ


Tretja sobota v juniju je rezervirana za Poletno muzejsko noč, ki jo organizira Skupnost muzejev Slovenijev in v katero so vključeni vsi večji muzeji po Sloveniji. Na ta dan so muzeji, ki so vključeni v Poletno muzejsko noč, odprti do desete ure zvečer ali do polnoči, dogajanje pa ponekod spremljajo razni koncerti in delavnice. Vstop je večinoma prost oziroma je vstopnina simbolična.

Letošnja Poletna muzejska noč je že šesta po vrsti, muzeji in sorodne ustanove pa so na ta dan zelo dobro obiskane. Kulturno in zgodovinsko bogato dogajanje napovedujejo v naslednjih slovenskih krajih: Ajdovščini, Beltincih, Bistri pri Vrhniki, Bledu, Celju, Gornji Radgoni, Idriji, Kamniku, Kopru, Kočevju, Kranju, Mariboru, Metliki, Mežici, Ljubljani, Novem mestu, Piranu, Olimjah, Pobrežju, Ptuju, Slovenj Gradcu, Zavodnju in Velenju. V nadaljevanju predstavljamo nekaj najzanimivejših dogodkov.
 
Slovenski šolski muzej v Ljubljani - Muzejsko dogajanje bodo poleg delavnice ob 11. uri in vodstva po stalni razstavi ob 18. uri zaznamovale predvsem učne ure in sicer: ob 16. uri - Šola nekoč, 17. uri in 22. uri - Lepopis, 19. uri - Računstvo, 20. uri - Mačka in 21. uri - Lepo vedenje.

Mestni muzej Ljubljana - Vodstvo po Obrazih Ljubljane bo ob 11. in 16. uri, po projektu Primus pa ob 12. in 17. uri. V muzejevem Arheološkem parku na Erjavčevi bo ob 19. uri prikaz starogrških olimpijskih disciplin, ob 20. uri pa recital Pindarove slavilne poezije v čast športnikom. Ob 21. uri bo še Poletni nočni sprehod z grofom Janezom Andrejem.

Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki - Ob 9. uri bo steklo kolesarjenje iz Ljubljane do muzeja, z vodstvom po aktualni razstavi Dve kolesi in par nog. Sicer se bo muzej med 10. in 22. uro predstavil tudi v ljubljanskem Železniškem muzeju, in sicer z vožnjo z vlakom vrtne železnice in malo lokomotivo ter spretnostno vožnja s kolesi, nagradnimi igrami za otroke in servisom koles.

Pokrajinski muzej Celje - Ob 14. in 17. uro bodo vodstva po stalni postavitvi in vseh občasnih razstavah, ob 15. uri pa še otroška delavnica Oblačila Rimljanov. Ob 20. uri bo koncert tenorista Diega Barriosa Rossa z modno revijo Jolande Thaler.

Rudnik živega srebra v Idriji - Ob 17. uri bo odprtje rudniške geološke zbirke ob jašku Frančiške, ob 19. uri pa praznovanje 500-letnice odkritja bogate cinabaritne rude z Godbenim društvom rudarjev in Orleki.

Gorenjski muzej v Kranju - Ob 19. uri bo odprtje muzejske vitrine Železni ingoti.

Pokrajinski muzej Koper - Ob 20. uri bo demonstracija lokostrelstva s priložnostno razstavo o njegovem razvoju, ob 22. uri bo sledil koncert ansambla Calegaria.

Pomorski muzej Sergej Mašera v Piranu - Ob 18. uri bo pred muzejem družinska delavnica Preoblecimo se v mornarje, napovedujejo pa tudi predstavitev delovanja Thomsonovega magnetnega kompasa. Ob 21.30 bodo v portoroškem skladišču soli »Monfort« odprli še razstavo Obmorske dežele.

Pokrajinski muzej Ptuj - Ob 13.30 bo stekla družinska delavnica Stoji, stoji tam beli grad z gradnjo gradov. Ob 18. uri bo večer šansonov z Laro Jankovič in Blažem Jurjevčičem, ob 20. uri pa dokumentarni film o Gospodih Ptujskih.


 

NA KITAJSKEM IZKOPAVAJO VOJŠČAKE, V BOLGARIJI PA VAMPIRJE

V mestu Šian na severu Kitajske arheologi že tri leta izkopavajo glineno vojsko, ki jo sestavljajo vojščaki, konji, deli kočij, orožje in orodje v naravni velikosti iz žgane gline. Figure so bile pokopana z namenom, da bi stražile grobnico prvega kitajskega cesarja Čin Ši Huangdi, ki je  znan po tem, da je okrog leta 220 p. n. št. združil Kitajsko in zgradil enotno cesarstvo. Pred kratkim so izkopali še sto deset vojščakov, ki so zelo dobro ohranjeni in barvito poslikani. Arheologi so sicer na mestu izkopavanj odkrili še enajst vojščakov iz žgane gline, a jih še niso izkopali. Arheologi ocenjujejo, da cesarjevo vojsko sestavlja več kot osem tisoč vojščakov, sto trideset kočij s petsto dvajsetimi konji in sto petdeset konjenikov - večina figure je še vedno zakopana. Na vojščake, ki so bili zakopani več stoletij, je leta 1974 naletel nek kmet pri kopanju vodnjaka. Leta 1987 so bili vpisani na Unescov seznam naravne in kulturne dediščine, veljajo pa za eno najpomembnejših arheoloških najdb dvajsetega stoletja. 

Bolgariji so arheologi izkopali posmrtne ostanke dveh oseb, ki sta imeli skozi prsni koš zapičeni železni palici. Okostji naj bi bili stari okoli osemsto let, za časa svojega življenja pa naj bi imeli sloves vampirjev, zato sta bili tudi pokopani na tak način. Železna palica naj bi po starem verovanju preprečevala, da bi ljudje postali nesmrtni oz. da bi se spremenili v vampirje. V bolgarskih vaseh so način zabadanja z železnimi palicami skozi srce za domnevne vampirje uporabljali vse do zgodnjih desetletij dvajsetega stoletja. Ljudje so namreč verjeli, da jih bo palica zadržala v krsti, zato ob polnoči ne bodo zapustili groba in terorizirali živih. Samo v zadnjih letih so odkrili grobove več kot stotih ljudi, ki so bili usmrčeni na ta način. 

STARI KRANJ BO PREPLAVILA KULTURA

Med 8. in 30. junijem bo v Kranju potekal že deseti Festival Carniola, ki bo ulice starega mestnega jedra preplavil z raznoliko kulturo. Več kot šestintrideset dogodkov bodo tradicionalno sestavljali koncerti, gledališke predstave ter dogajanja za otroke in mladino. Glavnina prireditev se bo odvijala na novih kulturnih prizoriščih - Letnem gledališču Khislstein in Layerjevi hiši umetnikov na Tomšičevi ulici.
V petek, 8. junija bosta festival odprla Oto Pestner in Anja Bukovec z orkestrsko spremljavo, dan kasneje pa bo svoj pogled na svet v rimah predstavil N`toko. Legendarni Laibach bodo z novim koncertnim repertoarjem We come in peace nastopili v soboto, 23. junija. Perpetuum Jazzile bodo s svojimi vokalnimi sposobnostmi navduševali v četrtek 28. junija, dan kasneje pa bo za poskočno glasbo poskrbela skupina Manouche, ki je zakrivila hita Kje si Lubi? in Bi šla naprej?.
Manjkalo ne bo niti gledaliških predstav. Že v ponedeljek, 11. junija je na sporedu predstava Posluh! Recikliramo, dan kasneje pa se boste zabavali na Impro turnirju dvojic. V petek, 15. junija bo lutkovna predstava Romeo in Julija, v torek, 19. junija pa se boste na stand up večeru smejali Vidu Valiču, Ivanu Šariću, Sašu Staretu in Roku Bohincu.
Najmlajše in tudi malo starejše bo že v soboto, 9. junija zabavala Neca Falk, mladi pa se lahko udeležijo različnih delavnic: delavnica šivanja bo v soboto, 9. junija, delavnica suhega polstenja bo v soboto, 16. junija, delavnica stripa pa bo potekala od 21. do 23. junija. Celoten program pa si lahko ogledate tukaj.
Izpostavljeni dogodki so plačljivi, izjema so le določene delavnice. Vstopnice za Ota Pestnerja in Anjo Bukovec z orkestrom, Laibach in Perpetuum Jazzile so v predprodaji na vseh Eventimovih prodajnih mestih, vstopnice za vse ostale dogodke pa v Hiši Layer, Agenciji M servis in na Zavodu za turizem Kranj.

 NAJBOLJŠE ZVEZDNIŠKE BIOGRAFIJE

Zvezdniške (avto)biografije rastejo kot gobe po dežju, v nadaljevanju predstavljamo deset najboljših.

1.Najboljšo biografijo je napisal Keith Richards, kitarist skupine The Rolling Stones, naslovil pa jo je preprosto Življenje. Zanjo je prejel nagrado Normana Mailerja za najboljšo biografijo. V njej brez dlake na jeziku opisuje svoje življenje in odnose v skupini The Rolling Stones, razgovori se tudi o svojem otroštvu, o slavi, ljubezenskih razmerjih in hitrem življenjskem slogu.

2. Druga najboljša biografija prihaja izpod peresa Walterja Isaacsona, ki je pod drobnogled vzel Steva Jobsa. Isaacson je knjigo s preprostim naslovom Steve Jobs napisal s pomočjo intervjujev, ki jih je imel z Jobsom pred njegovo smrtjo. Poleg Steva Jobsa je intervjuval tudi nekatere družinske člane, prijatelje in celo tekmece. Iz njihovega pripovedovanja Isaacson ponudi bralcu vpogled v Jobsovo življenje, njegovo stremljenje k popolnosti, razkrije pa tudi njegove strahove in želje.

3. Tretjo najboljšo biografijo je napisal nekdanji ameriški predsednik George W. Bush. Knjiga Decision Points govori o tistih trenutkih, ko je moral sprejeti najtežje odločitve svojega življenja. Njegova knjiga ne ponuja samo najbolj svetlečih trenutkov, saj Bush spregovori tudi o svojih napakah in razmišlja o tem, kaj bi lahko storil še drugače.

4. Patti Smith, ena od vplivnejših pevk in tekstopisk v sedemdesetih letih, je napisala biografijo z naslovom Just Kids. V njej opisuje začetek svoje kariere, predvsem pa to, kako ji je srečanje s fotografom Robertom Mapplethorpom spremenilo življenje. V njej lahko spremljamo njujo ljubezensko razmerje, ki se ne konča s srečnim koncem, poleg tega pa Patti opisuje tudi vzdušje v New Yorku konec šestdesetih in v začetku sedemdesetih let.

5. Decoded raperja Jay-Z-ja ni samo navadno pripovedovanje o njegovem življenjem, ampak znani raper v njej razkrije pomen verzov njegovih največjih uspešnic, zato knjiga tudi nosi naslov Decoded. Razkril je, da se nekateri verzi nanašajo na druge slavne ljudi, v svojih najbolj slavnih verzih Jay-Z omenja tako Bona Voxa in MC Hammerja.

6. Clint Hill je skupaj z Liso McCubbin napisal knjigo z naslovom Mrs. Kennedy and Me, ki govori o nekdanji ženi ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, Jacqueline Kennedy. Hill je bil namreč agent tajne službe, njegova naloga pa je bila varovati gospo Kennedy na vsakem koraku. Hill ni bil samo njen osebni varnostnik, ampak sta v štirih letih, odkar jo je varoval, postala zelo dobra prijatelja. Presenetila ga je s svojo lepoto, gracioznostjo, inteligentnostjo in humorjem.  

7. Susan Boyle je postala slavna pri svojih 48-ih letih, ko je nastopila v dodaji Britain's Got Talent, kjer je dokazala, da resnično zna peti. Po nastopu je, kljub temu da ni zmagala, posnela svoj prvi album, napisala pa je tudi biografijo The Woman I Was Born To Be, v kateri je dobila priložnost, da opiše njeno preobrazbo iz "navadne" škotske gospodinje v zvezdnico.  

8. Ameriški teniški igralec Andre Agassi je pred dvema letoma izdal avtobiografijo z naslovom Open, v kateri spregovori predvsem o svoji teniški karieri. Čeprav je bil slaven in uspešen teniški igralec, pa v avtobiografiji razkrije, da je bil v zasebnem življenju velikokrat nesrečen in zmeden. Na štiristo straneh opisuje tudi svoj zakon z igralko Brooke Shields, njegovo zanimanje za filantropijo ter vzpone in padce njegove teniške kariere. 

9. Igralec in komik Russell Brand je leta 2007 izdal uspešno avtobiografijo My Booky Wook, v kateri pripoveduje o različnih dogodkih v svojem življenju. V njej ne opisuje le smešnih trenutkov njegovega življenja, temveč se razpiše tudi o svojem težkem otroštvu, ki ga je preživel v Essexu in o svoji odvisnosti od alkohola, drog in seksa. Brand je tri leta pozneje izdal še nadaljevanje knjige z naslovom My Booky Wook 2: This Time It's Personal, ki jo je posvetil Katy Perry, zdaj že nekdanji ženi.  

10. Sestre Kardashian, so svoje zvezdniško življenje, čeprav imajo že svojo resničnostno serijo, opisale še v knjigi, ki nosi naslov Kardashian Konfidential. V njej opisujejo tako svoje otroštvo kot svoje odraslo življenje. Khloe Kardashian bralcem razkrije, kdaj je izgubila svojo nedolžnost, Kourtney piše o tem, da ima rada čisto kuhinjo in Kim o tem, da je skoraj omedlela, ko je spoznala Jennifer Lopez in da je prav zaradi nje vzljubila svoje telo, kakršno je.  

 VOLČJI MLADIČI, MOST GOLDEN GATE IN OGROMNA LUBENICA

V dunajskem živalskem vrtu Schönbrunn so se prvič odkar vrt obstaja skotili mladiči tundrskega volka. Volkulja Inja je v začetku maja skotila šest mladičev, ki imajo za sedaj še rjavo dlako in ne bele kot njihovi starši. Tri tedne po rojstvu mladički že raziskujejo okolico brloga, vendar le za kratek čas. Na plano pridejo le, ko je okolica povsem mirna in ko jim mati dovoli. V naravnem okolju ti volkovi živijo v severnih delih Severne Amerike, na Grenlandiji in na polarnih delih Arktike. V primerjavi z drugimi vrstami volkov so bele barve, nekoliko manjši, imajo krajši gobec in manj zašiljena ušesa.

Znameniti most Golden Gate v San Franciscu je praznoval 75. obletnico odprtja. Ob tem jubileju se je več deset tisoč ljudi zbralo ob skoraj trikilometrskem oranžnem mostu, pod njim je plula flotilja ladij, potekale pa so tudi številne prireditve kot so razstave, koncerti, pohodi in predavanja. Celodnevni festival so končali s spektakularnim ognjemetom. Drugi najdaljši most v ZDA so začeli graditi 5. januarja 1933, projekt pa je stal več kot 35 milijonov dolarjev. Uradno so ga odprli 27. maja leta 1937, najprej za pešce, dan pozneje pa tudi za avtomobile. Od takrat sta Golden Gate prevozili več kot dve milijardi vozil, le trikrat pa so ga zaradi vremenskih razmer zaprli.  

Na Kitajskem so dobili novo rekorderko med lubenicami. V okrožju Dašing v predmestju Pekinga, ki je znano po množični pridelavi lubenic, so pripravili Festival lubenic. Prireditev so popestrili s tekmovanjem za najtežjo lubenico, kjer je slavil okoliški kmet Li Feng Čun, ki je pridelal kar 25 kilogramov težko bučo. Bistvo festivala je razstavljanje in prodaja te priljubljene bučevke, sočasno pa potekajo tudi druge prireditve, na primer tematska razstava o drugačnih načinih vzgajanja lubenic, različne delavnice ...


 

BI ZAPLAVALI V KILOMETRSKEM BAZENU?


V Čilu, točneje v letovišču San Alfonso del Mar, imajo navečji in najgloblji bazen na svetu. Orjaška umetna laguna leži na čilski pacifiški obali, v mestu Algarrobo, ki leži približno 100 kilometrov zahodno od glavnega mesta Santiaga, napolnjena pa je z morsko vodo. Bazen drži 2,5 milijona hektolitrov vode, dolg je en kilometer - toliko kot dvajset olimpijskih bazenov, globok pa je kar 35 metrov, zaradi česar se je vpisal v Guinessovo knjigo rekordov. Bazen, ki so ga odprli leta 2006, je tako velik, da po njem lahko plujete s čolnom. Gradili so ga pet let, izgradnja pa je vlagatelje stala od 1,5 do dve milijardi ameriških dolarjev. Letno vzdrževanje bazena stane skoraj štiri milijone dolarjev. Črpalni in filtrirni sistemi so računalniško nadzirani, sonce pa vodo ogreje na 26 stopinj Celzija - kar je devet stopinj več od temperature tamkajšnje morske vode. Drugi največji bazen na svetu je maroški Orthlieb, ki za čilskim tekmecem zaostaja za pol kilometra, saj meri "le" 480 metrov.    

BOHINJ SE BO ODEL V ALPSKO CVETJE

Bohinj bo med 19. majem in 2. junijem gostil 6. Mednarodni festival alpskega cvetja. Program festivala je zelo pester, saj so na sporedu številne delavnice, kulturne prireditve, otroški pravljični vikend, mednarodna strokovna konferenca, domača tržnica ter vsakodnevno vodeni botanični in ornitološki izleti, ki so za obiskovalce brezplačni. Pa tudi sicer bo festival skoraj v celoti brezplačen, plačljive bodo le določene delavnice. V dveh tednih se bo zgodilo več kot petdeset dogodkov, katerih glavna nit bo alpsko cvetje, predvsem zdravilne rastline ter njihova uporaba v kulinariki in vsakdanji rabi.
V soboto, 19. maja se začenja vikend za družine in otroke, ki so ga poimenovali U konc` sveta so pravljice doma, zvečer bo sledila otvoritvena slovesnost, na kateri bo nastopila Manca Izmajlova, častni gost večera pa bo predsednik države dr. Danilo Türk. V ponedeljek, 21. maja bo mednarodna strokovna konferenca z naslovom Slow tourism, narava in dobro počutje – Zdravilne rastline. V četrtek, 24. maja bo delavnica z Dariem Cortesem o nabiranju in pripravi užitnih divjih rastlin. V soboto, 26. maja bo odprtje Čebelarske učne poti Bohinj, zvečer pa bo letni koncert Godbe Bohinj z naslovom Gremo v kino. V petek, 1. junija bo na planini Vogar prikaz tradicionalne košnje in spravila sena. Dan kasneje, ko se festival zaključi, bo predstavitev nove multivizije o Alpah in novega filma o Triglavskem narodnem parku, na stojnicah pa se bodo predstavljali gastronomski zakladi Istre, ki jih bo obogatil še istrski kulturni program. Bohinjski gostinci bodo obiskovalce razvajali z lokalnimi specialitetami, v katere bodo vmešali alpske rastline. V primeru slabega vremena bodo prireditve na prostem (botanični in ornitološki izleti, delavnice) prestavljene na drug termin.     


 

KRANJ BODO ZASEDLI MLADI

V petek, 11. maja se v Kranju začenja 18. Teden mladih, ki ga bodo v Planetu Tuš ob 20. uri odprli s Tabuji, Nino Pušlar, skupino Lombardo in Šundr bandom. Gre za tradicionalno prireditev, ki v gorenjsko prestolnico s športnimi, kulturnimi, mladinskimi, glasbenimi, izobraževalnimi in drugimi vsebinami privabi na tisoče mladih.
Organizatorji so se ob polnoletnosti še posebej potrudili, saj so pripravili kar nekaj novosti. Prva je, da je festivalski večerni program plačljiv, zato so v prodajo dali festivalsko zapestnico, ki omogoča brezplačen vstop na vse večerne dogodke Tedna mladih. Trenutno je v prodaji tristo vstopnic, ki jih lahko kupite po ceni 8 evrov, redna cena festivalske zapestnice pa je 10 evrov. Druga novost je mobilna aplikacija Tedna mladih za telefone z operacijskim sistemom Android, na App Storu pa najdete mobilno aplikacijo tudi za iPhone in iPade. Letošnja novost je tudi maskota Tedna mladih, TMau - nagajiv, razigran in nasmejan fantič, ki ga boste opazili povsod, kjer se bo dogajalo. 
Za vse tekaške navdušence so poskrbeli z nočnim tekom po ulicah Kranja, med Globusom in Storžičem pa bodo svoje moči merili silaki iz Avstrije, Madžarske, Poljske in Slovenije. Na sporedu sta tudi dva zabavna večera, prvi bo v soboto, 12. maja, ko bodo v KluBarju na Buchanologiji nastopili Klemen Bučan, Klemen Mauhler in Jonas Žnidaršič. V torek, 15. maja pa se obeta stand up večer z mednarodno zasedbo, na katerem bodo nastopili Tin Vodopivec, Jernej Celec, Daniel-Ryan Spaulding (Kanada) in Domagoj Pintarić (Hrvaška). Teden mladih, edini teden, ki traja devet dni, se bo zaključil v soboto, 19. maja z zaključnim koncertom Big foot mame ter Magnifica&Turbolentze.  


 


50 LET SLOVENSKE POPEVKE IN VRNITEV MELODIJ MORJA IN SONCA

Letos mineva 50 let od prve izvedbe Slovenske popevke, ki je bila leta 1962 na Bledu, ko sta slavila Stane Mancini in Beti Jurkovič s pesmijo Mandolina. Letošnja prireditev bo potekla v soboto, 15. septembra v SNG Opera in balet Ljubljana. Najboljšim glasbenikom bodo podelili štiri nagrade: veliko nagrado strokovne žirije Slovenska popevka 2012 za najboljšo skladbo v celoti, nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo, nagrado strokovne žirije za najboljšo interpretacijo in veliko nagrado občinstva Slovenska popevka 2012. Občinstvo je lani za zmagovalca izbralo Marka Vozlja s pesmijo Tukaj si, strokovna žirija pa Rudija Bučarja s pesmijo Naj traja. Slovenska popevka je poskrbela za nekaj najlepših pesmi slovenske glasbe, ki so dobile številne priredbe. Večne uspešnice so postale Poletna noč (Marjana Deržaj), Med iskrenimi ljudmi (Majda Sepe), Jamajka (Tomaž Domicelj), Dan neskončnih sanj (Vlado Kreslin), Za prijatelje (Andrej Šifrer) in številne druge.
Na male zaslone se po dveh letih premora vračajo nekoč priljubljene Melodije morja in sonca (MMS), ki popestrijo poletno dogajanje na Obali. Avditorij Portorož bo vse ljubitelje domače glasbene produkcije ob primorski klimi gostil v soboto, 7. julija. Organizatorji pa obljubljajo, da se nam obeta pravi spektakel. MMS je v preteklosti ponudil melodije, kot so Nasmeh poletnih dni (Moni Kovačič), Dober dan (Bazar), Vrniva se na najino obalo (Helena Blagne in Nace Junkar), Še si tu (Marta Zore), Lahko noč, Piran (Anika Horvat), Cela ulica nori (Kingston) itd. ter pod soorganizatorstvom mariborske lokalne televizije skladbe Brizgalna brizga (Atomik Harmonik), Do Portoroža in Banana (Domen Kumer) ter Baila, baila, baila (Manca Špik).
VID VALIČ KNJIGO MIGA

Knjigajmo migajmo
je bralna kampanja za srednješolce, s katero želi Javna agencija za knjigo (JAK) z Društvom slovenskih založnikov in studiom U3nek mladim približati branje knjig v prostem času. Stand up komik Vid Valič se je za sodelovanje pri projektu odločil, ker opaža, da smo vedno bolj zasvojeni z zasloni. Z branjem se po njegovem mnenju povečuje tudi kritičnost mišljenja, kar je še dodaten razlog za njegovo sodelovanje pri projektu. V knjižnici Gimnazije ESIC Kranj je sodeloval tudi pri oblikovanju bralnega kluba v Kranju, kjer je z dijaki prebiral poezijo Klarise Jovanovič in delo Christopherja Moora Jagnje. Poleg Valič pri projektu sodelujejo tudi Maja Keuc, Goran Vojnović, Anže Kopitar in Samir Handanović.
Podsekretarka za bralno kulturo na JAK Tjaša Urankar je povedala, da so v sklopu bralne kampanje že obiskali dva ustanovljena bralna kluba na Gimnaziji in srednji kemijski šoli v Rušah ter v Knjižnici Antona Tomaža Linharta Radovljica. Na srednje šole pa so poslali ankete, v katerih so dijake in učitelje povpraševali o bralnih navadah. Štirideset srednjih šol se je že odzvalo, rezultati ankete pa bodo objavili na spletni strani projekta Knjigajmo migajmo.
Nekaj idej, kaj brati, najdete tudi na Portalu Lo.Polis. Na polona.pegan@logos.si lahko pošljete naslove vaših najljubših knjig, ki jih bomo nato objavili na portalu. 
PRIHAJA 6. FESTIVAL GORNIŠKEGA FILMA

V ljubljanskem Cankarjevem domu in kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah bo med 2. in 6. aprilom potekal 6. mednarodni festival gorniškega filma Domžale. Organizator festivala je Društvo za gorsko kulturo iz Domžal, idejni vodja pa alpinist svetovnega kova Silvo Karo. V petih festivalskih dneh bo v štirih tekmovalnih kategorijah - Alpinizem, Plezanje, Gore, šport in avantura, Gorska narava in kultura – predvajanih kar 44 filmov iz petnajstih držav. Odvrtelo se bo prek 30 ur projekcij, v katerih bodo obiskovalci lahko sledili navtično-plezalski odisejadi na Grenlandijo, v srhljivi avanturi odkrivali skrivnosti starodavne poti Genghis Khan, odpravili se bodo tudi na prvo smučarsko tekmo, organizirano sredi afganistanske vojne vihre, ali pa sledili skupini Inuitov, ki se s svojimi pasjimi vpregami podajo na nevarno potovanje prek Arktike. Med filmi bo mogoče doživeti še neizprosno zimo v Centralnih Alpah in od blizu videti bitko za osebno svobodo, ki se odvija na šest tisoč metrov visokem gorskem prelazu na meji med Tibetom in Nepalom
Planinska zveza Slovenije bo v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije priredila okroglo mizo na temo sto let organiziranega reševanja in preventivnega delovanja gorske reševalne službe v naših gorah. Ob tej priliki bodo premierno predvajali dokumentarno-igrani film Klic z gora režiserja Žiga Virca, ki je bil posnet ob 100. obletnici organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji.
Lani so uspešno uvedli otroški program, ki bo letos najmlajše popeljal v svet gorsko obarvanih risank in gorskih pravljic. Rdeča nit otroškega program so živali v gorah, za zaključek pa se bodo srečali tudi z gorskim reševalcem, se spoznali z njegovim delom in reševalnim psom. Starejšimi otrokom pa je namenjen pogovor o novem mladinskem pustolovskem romanu Zlati zob, ki ga je napisal alpinist in pisatelj Tadej Golob.  
SLOVAKI BODO HODILI PO CHUCKU NORRISU

Na račun možatosti in neuničljivosti Chucka Norrisa obstaja veliko šal in raznih domislic, Slovaki pa so zbrali toliko poguma, da bodo po njem poimenovali kar most. V bližini Bratislave gradijo most čez reko Moravo, ki bo namenjen pešcem in kolesarjem, povezoval pa ne bo le dveh bregov, ampak tudi dve državi - na drugi strani reke je namreč že Avstrija. Ker želijo, da bi bili z imenom mostu zadovoljni vsi, ki bodo po njem hodili, so se Slovaki odločili, da ime izberejo z glasovanjem, ki poteka do konca aprila. Že sedaj pa (pre)močno vodi zvezdnik akcijskih filmov in tv-nanizank o teksaških rangerjih, saj je za Norrisov most glasovalo 74 odstotkov okoliških prebivalcev. Sicer sta se v ožji izbor uvrstila še dva predloga, prvi je, da bi most poimenovali po ogrski cesarici Mariji Tereziji, drugi pa, da bi ga poimenovali po bližni vasici Devinska. Na koncu bo o imenu odločal pokrajinski parlament, vendar je vodja krajevnih oblasti Pavol Freso že napovedal, da bodo spoštovali odločitev, ki jo bodo sprejeli ljudje na spletnem glasovanju. Ker smo malce hudomušni, se nam poraja vprašanje, ali za most Chucka Norrisa ljudje glasujejo zato, ker se  bojijo, kaj bo Chuck storil, če most ne bodo poimenovali po njem:)
V RUSIJI LEDENO MESTO, PRI NAS ESKIMSKA VAS

Okoli sto študentov, umetnikov, arhitektov in oblikovalcev je v Moskvi, kjer se temperature trenutno gibljejo okoli minus sedemnajst stopinj Celzija, ustvarilo Ledeno mesto, ki se razprostira na dva tisoč petsto kvadratnih metrih. Za gradnjo mesta so porabili približno tisoč kubičnih metrov snega in petsto ogromnih kock ledu, ki so jih v prestolnico pripeljali s severa. Ledeno mesto sestavlja šestnajst različnih stavb, med drugimi obiskovalci lahko obiščejo svetilnik, banko, gledališče, cerkev, zapor ... Mesto iz snega in ledu bo na ogled do začetka marca.
V Sloveniji Ledenega mesta nimamo, imamo pa zato Eskimsko vas, ki se je letos s Krvavca preselila v Kranjsko Goro. Zaradi pomankanja snega prenočevanje v vasi ni mogoče, obiščete pa lahko iglu bar in iglu restavracijo, ki sta odprta vsak dan od 10. do 16. ure ter v času nočne smuke na Dolenčevem rutu. Aktivnim obiskovalcem je na voljo tudi eskimska avantura, o kateri več izveste tukaj.
SLOVENCI NAJRAJE BEREMO O HRANI IN TITU

Združenje knjigotržcev
, ki deluje v okviru Zbornice založništva, knjigotrštva, grafične dejavnosti in radiodifuznih medijev, je pripravilo seznam desetih najbolj prodajanih knjig za odrasle v preteklem letu. Na prvem mestu je knjiga Ljubezen skozi želodec, avtorjev Luke Novaka in Valentine Smej Novak, na drugem mestu pa je knjiga Tito in tovariši Jožeta Pirjevca. Sledita knjigi Življenje je tvojepisateljice Louise L. Hay ter Dvignite se! pisateljice Stephane Hessel. Na petem mestu je knjiga z zanimivim naslovom K**c gleda - duhovna pot najvišje modrosti Johna C. Parkina. Na šestem in sedmem mestu sta knjigi pisateljice Rhonde Byrne, prva nosi naslov Skrivnost, druga pa Moč. Sledi knjiga Dekle, ki je drgnilo v osje gnezdo Stiega Larssona, na devetem mestu pa je Hvalnica rešnjemu telesu Alojza Ihana. Lestvico zaključuje Igra prestolov avtorja Georga R. R. Martina

Objavili so tudi lestvico desetih najbolj prodajanih knjig za otroke in mladino. Od prvega do desetega mesta si sledijo:
1. Violeta Babić: Dnevnik za vsako punco
2. Violeta Babić: Stilski vodnik za vsako punco
3. Peyo: Smrkci - Velika knjiga povesti
4. Moira Butterfield: Vse moje skrivnosti
5. Sue Hunter Jones: Ustvarjalna knjiga za princeske
6. Peyo: Smrketa
7. Kate Ashforth: Prikupne zamisli za risanje
8. Philip Waechter: Jaz
9. Sarah Delmenge: Punce tako to gre pri nas
10. Richelle Mead: Zadnja žrtev


DUNAJSKE LEDENE SANJE

Ali si predstavljate, da bi ljubljanski park Tivoli spremenili v veliko drsališče, kjer bi lahko po zaledenelih potkah vijugali med drevesi? Da? Ne? Na Dunaju so se tega spomnili že pred sedemnajstimi leti. Park pred mestno hišo vsako leto spremenijo v ogromno drsališče, ki se imenuje Dunajske ledene sanje, do danes pa se je iz prvotnih 1.800 kvadratnih metrov povečalo na 7.200 kvadratnih metrov. Letos so za kilometer podaljšali ledene vijugaste potke po parku, kot novost pa sredi drsališča postavili tudi gorsko kočo, kjer se lahko obiskovalci spočijejo in ogrejejo. V izposojevalnici je na voljo tisoč dvesto parov s toplim zrakom ogretih drsalk od številke 23 do 52. Drsališče na prostem bo prve drsalce sprejelo 19. januarja, nato pa vsak dan od 9. do 22. ure vse do 4. marca. Lani se je na njem drsalo in zabavalo kar petsto deset tisoč obiskovalcev.
NA RAČUN PRAZNIKOV BOMO PROSTI 11 DNI

Večina praznikov
v letošnjem letu pade na delovne dni, tako da bomo na njihov račun prosti kar 11 dni. Nekaj praznikov sovpada s šolskimi počitnicami, torej boste šolarji prosti v vsakem primeru. Prvi dela prost dan bo že čez slab mesec, in sicer 8. februarja, ko praznujemo slovenski kulturni praznik - Prešernov dan bomo obeležili v sredo. Veliko noč bomo praznovali 8. aprila, posledično smo torej prosti na velikonočni ponedeljek, 9. aprila. Dneva upora proti okupatorju se spominjamo 27. aprila, ki letos pride na petek, 1. in 2. maj pa padeta na torek in sredo. Podaljšan vikend nam bo omogočil tudi dan državnosti, 25. junija, ki pride na ponedeljek, šolarji pa ste takrat že prosti šolskih obveznosti. Marijino vnebovzetje, 15. avgusta in dan reformacije, 31. oktobra, padeta na sredo. V četrtek, 1. novembra pa bomo prosti na račun dneva spomina na mrtve. Božič, 25. decembra bomo praznovali v torek, dan samostojnosti pa naslednji dan, torej v sredo, 26. decembra.
POŠEVNI STOLP TUDI V LONDONU

London
ima po novem podobno atrakcijo kot italijanska Pisa poševni stolp. Big Ben, ena najbolj znanih londonskih znamenitosti, se namreč nagiba, kar je vidno tudi s prostim očesom. Znameniti 96-metrski stolp z uro na britanskem parlamentu se nagiba že nekaj let, sedaj pa je nagnjen že do te mere, da so to opazi s prostim očesom. Stolp se nagiba proti severozahodu, v zadnjih osmih letih pa se nagiba veliko hitreje kot prej. Od leta 2003 se pogrezne za 0,9 milimetra na leto, prej je bilo dolgoletno povprečje 0,65 milimetra. Ni veliko, a z leti se ti milimetri poznajo. Vendar nevarnosti, da bi se Big Ben porušil, ni. Razlog, da se londonska znamenitost nagiba, pa sta londonska podzemna železnica in podzemna garaža pod njegovimi temelji.  
KUŽEK, KI OSVAJA SVET


Na spletu se je pojavila nova medijska zvezda – prikupni petletni pomeranec, ki ima na Facebooku že več kot dva milijona oboževalcev. Kužek po imenu Boo je zaradi skrbno negovane puhaste dlake in očarljivih oči videti kot plišasti medvedek. Njegova lastnica ostaja anonimna, o svojem ljubljenčku pa poroča zelo podrobno in z javnostjo deli večji del njegovega življenja. Kužka so povabili v več ameriških talk šovov, o njem naj bi napisali tudi knjigo in celo posneli film.

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...