uporabniško ime:
geslo:
Umetniško ustvarjanje
Fotografija


Kateri fotoaparat izbrati?
Digitalni fotoaparati so dandanes tehnološko dovršeni in dosegajo izjemno kakovost fotografij. Z njimi lahko ljubiteljski fotografi posnamete popolnoma kvalitetno fotografijo, saj je v končni fazi pomemben fotograf, ne oprema. Pazite le, da ima aparat čim več optičnega zooma, saj je digitalni zoom bolj kot ne le zasilna rešitev, z njim namreč izgubljate na kakovosti slike. To povečavo lahko izvedete tudi na domačem računalniku z različnimi programi za obdelavo fotografij. Prav tako ne zapravljajte denarja in ne kupujte aparata, katerega dodatnih funkcij ne boste nikoli potrebovali oziroma uporabili. Za zahtevnejše ljubitelje fotografije pa so prava izbira zrcalno refleksni digitalni fotoaparati z vsaj dvema zoom objektivoma različnih razponov.

Vaja dela mojstra
Vzemite fotoaparat v roke, pojdite v naravo, mesto, na podeželje, gore, kamor vas zanese pot in slikajte, slikajte, slikajte, saj vaja dela mojstra. Sprva fotografije mogoče ne bodo ravno najboljše, najbolj izostrene …, vendar boste sčasoma spoznali svoj fotoaparat in vse njegove funkcije ter postajali vedno boljši, vaše fotografije pa mogoče vredne objave v kakšni poljudnoznanstveni reviji. Več koristih informacija pa najdete TUKAJ. 
 
 


Nasveti za fotografiranje

· Pri fotografiranju ni nobenega splošnega pravila in pogosto so naključne, spontane fotografije najboljše.

· Poskusite fotografirati iz različnih perspektivin različnih kotov, spreminjajte svojo pozicijo, stopite na lestev, skalo, se ulezite v travo in fotografirajte.

· Pri slikanju oseb oziroma pri portretih uporabljajte zoom, saj lahko širokokotne leče obraz preveč povečajo, zato je bolje uporabljati normalne nastavitve.

· Pri premikajočih objektih bodite hitri, pritisnite sprožilec in potujete z aparatom ob objektu, to zamegli ozadje in daje občutek gibanja.

· Fotografirajte tudi v oblačnem vremenu, saj je takšno vreme idealno za fotografiranje portretov, ker oblaki omehčajo svetlobo in zreducirajo sence.

· Za fotografiranje pokrajin in mest pa sta zaradi tople, difuzne svetlobe najboljši uri pred sončnim vzhodom in ura pred zahodom, imenovani tudi zlati uri.

· Spoznajte se z nadzornikom za ISO (mednarodni standard za predstavitev občutljivosti filma) – če je svetlobe veliko, potem uporabljajte nižjo nastavitev za ISO, če pa je svetlobe manj in obenem uporabljate še zrcalno refleksni fotoaparat, potem uporabite višji ISO.
Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...