uporabniško ime:
geslo:
Stand up komedija
Intervju s Klemenom Bučanom
Bil je med prvimi, ki so orali ledino slovenske stand up komedije. Danes je na tem področju že prekaljen maček, publika pa ga pozna po Kekcu, šalah o južnih bratih, na svojih nastopih pa se rad razgovori tudi o žensko-moških odnosih, politiki, resničnostnih šovih ... Marsikomu je ostal v spominu kot Buddha v filmu Tu pa tam režiserja Mitje Okorna. Poleg komične plati življenja ima rad tudi glasbeno, oziroma elektronsko, saj ga pogosto lahko vidimo za mešalno mizo s slušalkami na glavi. Je idejni oče Buchanologije - dogodka, ki združuje stand up komedijo in elektronsko glasbo, v okviru Tedna mladih pa že vrsto let sodeluje na Razstur partyju. Uveljavlja se kot voditelj in povezovalec prireditev, v zadnjem času pa ga lahko slišimo tudi z valov Radia 1. Vse to in še več je lahko le Klemen Bučan.  

Ali si že od nekdaj vedel, da želiš postati stand up komik?
Od nekdaj verjetno ne, saj niti nisem vedel, kaj je stand up komedija, sem pa že od nekdaj rad stal na odru in spravljal ljudi v smeh. Že v osnovni šoli sem nastopal na raznih prireditvah - za valeto sem napisal nekaj materiala, ki je bil kar smešen. Zafrkaval sem se iz ljudi, ki živijo v vasi Suha, kjer je devetdeset odstotkov hiš kmetij, da se s traktorjem vozijo v šolo in podobno.

Od kod želja po stand upu?
Ko sem videl, da to počnejo drugi - takrat so bili to Miki Bubulj, Ranko Babič ter Mladen Pahović, s katerimi smo nastopali v Izbrisanih, sem rekel: "Jz b tudi to probal."

Koliko si bil star, ko si se začel intenzivno ukvarjati s stand upom?
To je bilo točno šest let nazaj, ko sem bil star 25 let. Prvič pa sem nastopil na Tednu mladih v KluBaru.

Kakšni so bili tvoji začetki? Si imel kakšnega mentorja, ali si se moral znajti sam?
Takrat ni bilo nikogar, ki bi lahko bil mentor, saj smo bili nova generacija stand up komikov. Lahko bi rekli, da smo si med seboj izmenjavali izkušnje in nasvete, še danes to počnemo. Mlajšim je sedaj lažje, saj že lahko dobijo nasvete od bolj izkušenih komikov. 

Kaj svetuješ mladim, ki želijo postati stand up komiki? Kje, kako naj začnejo?
Obstajajo stand up delavnice, ki jih organizira Tin Vodopivec. Če imajo kaj materiala, ki se jim zdi cool, naj pridejo na večer novega materiala, ki je skoraj vsak mesec v Gromki na Metelkovi. Mogoče tudi v Kranju naredimo kakšen event za nove komike v bližnji prihodnosti ...

Ali je kaljenje v impro ligi dobra popotnica za to, da postaneš stand up komik?
Ne vem, nikoli nisem nastopal v Impro ligi. Mislim, da ni neka ful huda popotnica v smislu, da boš stopil na oder in boš dober stand up komik. Kaljenje v Impro ligi je dobro zato, da si nabereš izkušnje na odru, da si na njem sproščen in da se znajdeš v situaciji, ki ni bila predvidena, kar pa je dobra popotnica za stand up.

Kje je dejanska razlika med stand upom in improvizacijo? Ali sta to popolnoma nasprotujoči si dejavnosti ali gresta z roko v roki?
Kot sem odgovoril že pri prejšnjem vprašanju, nimam izkušenj kot Improligaš, je neka podobnost, ampak z roko v roki … kaj pa vem. Med stand upom in improvizacijo je razlika - pri stand upu gre za vnaprej pripravljen material, ki se razvija z nastopa v nastop, na odru si večinoma sam. Pri impru gre za improvizacijo, nastopajo ekipe, je bolj tekmovalno vzdušje, tudi publika aktivno sodeluje, medtem ko pri stand upu bolj poredko, razen če se kdo oglasi in ga potem skušaš utišat na smešen način - takim ljudem se v stand upu reče heklerji.

Kako postaneš dober stand up komik?
Vaja, vaja, vaja, nastopi, nastopi, nastopi ...

Kako se pripravljaš na nastope?
Običajno doma vadim, po možnosti pred ogledalom, mimika in drža telesa sta kar pomembni, nove fore pa testiram na prijateljih, drugih komikih in punci.

Koliko časa je potrebnega za en dober stand up nastop?
Verjetno več let. V Sloveniji smo še zelo sveži. Verjetno bomo čez deset let rekli: "Jooooj, kakšne bedne fore smo govorili deset let nazaj."

Kje dobiš material za nastope, od kod navdih?
Največ iz vsakodnevnega življenja, iz dogajanja okoli nas, malo pa tudi iz spomina - nostalgija je vedno zanimiva, osnovna šola tudi ...

Katere stvari so ljudem najbolj smešne?
Vsaka stvar je lahko smešna, če jo dobro poveš. Najbolj smešne so seveda klasične teme, kot so seks, politika in podobno, čeprav zahtevnim gledalcem to ni več tako všeč, raje imajo kaj izvirnega, kaj nepričakovanega ...

Ali se pri nas lahko preživljaš le s stand up komedijo?
Žal zelo težko, stand up komedija ni dovolj. Če pa vključiš še povezovanje prireditev ali kaj podobnega, potem pa nekako lahko shajaš.

Ali stand up postane način življenja? Ste komiki tudi v privatnem življenju tako zabavni?
Odvisno … Avtomatsko začneš gledati na svet v smislu: "Kako bi to naredil smešno!??" in potem je kar nekaj smeha, sploh ko nas je več na kupu. Imaš pa tudi dan, ko ti ni nič smešno. Bognedaj, da ti tisti dan kdo reče: "Ti si komik, daj povej kaj smešnega!" 

Katere so prednosti in slabosti stand upa?
Prednosti so, da smo zelo vsestranski in zanimivi za velik krog ljudi, najemajo nas za službene zabave, konference, vodenja, obletnice … Slabost je pa verjetno ta, da živimo v majhni državi in ne moremo sproti delati toliko materiala, da bi vedno zadovoljili vse gledalce. Velikokrat slišimo: "Ahhh, to sem že slišal ... !" Ampak ti ljudje ne vedo, da je bilo treba vložit veliko dela, truda in nastopov, da je ta material postal dober in je nasmejal ostalih devetdeset odstotkov ljudi, ki ga je slišalo prvič.

Nam zaupaš kakšna anekdoto s tvojih nastopov?
Enkrat sem nastopal v Kamniku in govoril mojo foro o Albancih, ko je vstal dva metra visok nabildan tip in rekel: "KAAAJ MAŠ TI NA ALBANCE ZA GOVORJIT!!!"  Odgovoril sem, da nič, se zahvalil in šel dol z odra. Bolje ostati živ, kot tvegati, da je to zadnji nastop.

Poleg tega, da si komik, si tudi DJ in spiker na Radiu 1. Kaj ti največ pomeni oz. če bi moral zbirati med temi tremi stvarmi, kaj bi izbral in zakaj?
Težko odgovorim … Vse mi veliko pomeni. S stand up komedijo se ukvarjam že šest let in vsakič grem rajši na oder. DJ sem želel postati že kot najstnik. Sedaj, ko se s tem ukvarjam že par let, je kot, da živim svoje najstniške sanje. Na radiu je pa tudi super, a se moram še veliko naučit. Mislim, da sem ravno tukaj še najbolj zelen. Ko imam po končanem delu v programu občutek, da sem naredil dobro oddajo, je feeling odličen.

Kaj želiš sporočiti mladim ob zaključku šole?
Šola je cool, ampak morate sledit svojim sanjam in delat to, kar si želite - pod pogojem, da od tega lahko živite. Če vam srce pravi, da pustite šolo in greste v gore vzgajat krave, delat skuto in kislo mleko, je to prava odločitev!

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...