uporabniško ime:
geslo:
Zbirateljstvo
Kaj zbirajo drugi?


Nenavadni zbiratelji


Ljudje ne zbirajo le običajnih stvari, ampak tudi bolj nenavadne predmete. Albin Brvar iz Rečice pri Laškem zbira le predmete, ki jih sam izdela iz lesa. Večinoma gre za pomanjšane gospodarske objekte, ki ga spominjajo na mlada leta in rodno Dolenjsko. Najbolj je ponosen na kozolce, ki so narejeni po pravilih stare gradnje, gradi pa tudi mline ter ptičje hišice v obliki kozolcev. Tone Brinovšek iz Andraža nad Polzelo se ponaša z zbirko starih radijskih aparatov, v manjšem muzeju pa razstavlja tudi stare televizorje, fotoaparate, ure in gramofone. Marija Švajger iz Kozjega zbira staro kmečko orodje in pohištvo, v obsežni zbirki pa se najdejo hlapci, cepe, preše (na sliki), sita, rešeta, babe ali grablje, poslikani sodi in stare svetilke. Znani politik zmago Jelinčič Plemeniti pa je strasten zbiratelj starega orožja, bankovcev in kovancev, vrednostnih papirjev in starih finančnih dokumentov.  

Nenavadne zbiratelje pa najdemo tudi drugod po svetu:

· Graham Barker od leta 1984 zbira umazanijo iz popka, do danes je z njo napolnil že tri velike kozarce, z njo pa je prišel tudi v Guinessovo knjigo rekordov. 

· Sergei Frolov ima doma zbirko več kot sto petdesetih kalkulatorjev, starinskih računalnikov in ur, ki so jih izdelali še v času Sovjetske zveze.

· Victor Taylor zbira loto listke in srečke, najraje pa ima tiste, ki jih je potrebno spraskati.

· Martin Mihail ima skoraj devetintrideset tisoč različnih ovitkov čokolad iz vsega sveta, med drugimi jih je osem tisoč sedemsto iz Nemčije, najdejo pa se tudi ovitki iz Omana in Uzbekistana.  

· Becky Martiz se ponaša z več kot sedem tisoč nalepkami z banan. Ugotovila je, da imajo različne vrste banan različne nalepke. Celo banane, ki jih na trg pošilja ista firma, imajo različne glede na poreklo.

· Val Kolpakov je zobozdravnik, ki zbira zobne paste. Zbirko je začel sestavljati leta 2002 in do danes zbral več kot tisoč štiristo primerkov iz vsega sveta.

· Alex Boese ima zbirko zgodb prevarantov, iz katere je leta 1997 ustvaril tudi muzej, ki je hitro postal priljubljen.

· 80-letni Dimitris Pistiolas že od svojega 15. leta zbira kamere, njegova zbirka šteje skoraj tisoč primerkov.

· Ron Hood je svojo klet napolnil s tri tisoč figuricami Pez.

· Heinrich Kath je zbral dvajset tisoč vrčkov za pivo. Piva ne pije, vrčke pa zbira že od leta 1997.

· Valli Hammer se ponaša z zbirko gumijastih račk – med njimi niti dve nista enaki.

· Mary Ann Sell iz ameriške države Ohio zbira vse vrste šablon. Ima jih kar štirideset tisoč, njena zbirka pa je ena izmed največjih na svetu

· Pam Barker iz Leedsa je zbirateljica keramičnih, plišastih in plastičnih sov.

· Sharon Badgley je navdušena nad božičnimi prazniki, njena zbirka pa šteje več kot šest tisoč Božičkov.

· Lisa  Courtney ima v svoji zbirki več kot dvanajst tisoč plišastih igrač znamke Pokemon.

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...