uporabniško ime:
geslo:
Turno smučanje
Turnosmučarska oprema

Turno smučanje zahteva posebno opremo, ki poleg turnosmučarskih čevljev (pancerjev) zajema turne smuči s posebnimi vezmi, ki omogočajo dvigovanje pete, ter pse ali kože, ki omogočajo hojo s smučmi po bregu navzgor. Kot zanimivost - psi so dobili ime po prvotni različici kož, ki so bile izdelane iz tjulnjevega krzna - Seehund. Pri hoji navzgor in pri spustu si pomagamo s palicami. Priporočljiva je tudi čelada.

Poleg tega se na trdem snegu in ledeni podlagi, kjer kože ne prijemajo, uporabljajo tudi srenači, ki so neke vrste dereze za smuči. Srenači nikoli ne smejo biti zamenjava za dereze in cepin. S pomočjo srenačev se nikoli ne gibajmo po ledu.

V osnovno turnosmučarsko opremo sodi tudi plazovni komplet, ki ga sestavljajo plazovna žolna, sonda in lopata (slika spodaj). S temi pripomočki lahko pomagamo nekomu, ki ga je zasul snežni plaz oz. lahko drugi pomagajo nam, če nas je zasul snežni plaz.

Priporočljiv je tudi plazovni (lavinski) nahrbtnik z zračno blazino, ki jo ob zasutju ročno sprožimo. Ker ima vreča veliko površino, nas zaradi efekta inverzne segregacije dvigne proti površju. Treba je tudi poudariti, da plazovni nahrbtnik na splošno ne prepreči zasutja, pač pa močno zmanjša globino zasutja in omogoča hitro iskanje, ker se zračne vreče na plazovini običajno vidijo. Turni smučarji vedno pogosteje uporabljajo tudi Avalung, posebni dihalni plazovni pripomoček, s katerim podaljšamo možnost dihanja pod snegom.

Poleg zgoraj naštete opreme je obvezna oprema vsakega planinca, gornika ali turnega smučarja prva pomoč, alufolija ali bivak vreča, čelna svetilka, sončna očala, krema z zaščitnim faktorjem, piščalka, železna rezerva, rezervne rokavice in kapa.

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...