uporabniško ime:
geslo:
Kostanj
Zakaj je kostanj zdrav?

Kostanj vsebuje veliko ogljikovih hidratov, največ škroba (44 %), skoraj nič maščob in okoli 6 % beljakovin. Je brezglutensko živilo, 100 g plodu vsebuje približno 213 kcal.

-  Je dober vir vlaknin, saj 100 g kostanja zadosti približno 21 odstotkom dnevnih potreb po vlakninah.

-  Vsebuje veliko vitamina C. 100 g kostanja vsebuje 43 mg vitamina C, kar  pokrije kar 72 odstotkov dnevnih potreb odraslega človeka po vitaminu C, ki je močan antioksidant, uravnava delovanje žil ter pomaga pri gradnji žil in kosti.

-  Je bogat vir folatov (folna kislina je potrebna za tvorbo rdečih krvnih celic in sintezo DNK) ter mono-nenasičenih maščobnih kislin, kot sta oleinska in palmitinska kislina. Te kisline pomagajo zniževati slab holesterol in zvišujejo nivo dobrega holesterola v krvi ter pomagajo pri preprečevanju bolezni koronarne arterije in kapi.

-  Je bogat vir mineralov, kot so železo (preprečuje slabokrvnost), kalcij (za močne kosti in zdrave zobe), magnezij (pomemben za ohranjanje zdravja in dobrega počutja), mangan (za zdrav hrustanec v sklepih), fosfor (za presnovo kosti) in cink (zaščita imunskega sistema), zagotavlja pa tudi veliko količino kalija, ki pomaga zniževati srčni utrip in krvni tlak.

-  Je bogat s številnimi pomembnimi B vitamini (B1, B2 in B6), ki so ključni za ohranjanje lepe kože, las in nohtov, hkrati pa pomagajo preprečevati razdražljivost ter izboljšujejo spomin in koncentracijo.

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...