uporabniško ime:
geslo:
Kostanj
O kostanju

Jesen je čas kostanja, ki s svojimi hranilnimi snovmi in aktivnimi sestavinami krepi krvni obtok, obenem pa nam njegove sestavine pomagajo, da se naš organizem lažje prilagodi na čedalje hladnejše vreme. Kostanj je po naravi topel in po okusu sladek, krepi želodec in ledvice, torej organe, ki so jeseni in pozimi "energetsko šibkejši". Je zdrav, hranljiv in okusen obrok.

Kje lahko nabiramo kostanj?

Kostanj lahko nabiramo v vsakem gozdu, kjer nabiranje kostanja ni izrecno prepovedano, kar pomeni, da mora na takem območju stati tabla, na kateri je zapisana prepoved lastnika gozda. Če takega opozorila ni, lahko posameznik nabere do 2 kg kostanja za lastno uporabo (podobno kot pri nabiranju gob). Nabiranje kostanja je dobro za telo in um, saj si v naravi zbistrimo misli, se sprostimo, obenem pa si z gibanjem na svežem zraku dvigujemo odpornost.

Kako ga pripravimo?

Kostanj lahko skuhamo ali spečemo, odvisno od tega, kateri nam je ljubši, jemo pa lahko tudi surovega. Zaradi visoke vsebnosti škroba je iz kostanja mogoče izdelati moko, ki jo uporabljamo samostojno ali pa jo zmešano z moko iz drugih žitaric. Iz kostanja lahko pripravimo številne okusne torte in preostale sladice, lahko pa ga uporabim za kruh, juhe, žgance, solate, džem, kot prilogo (kostanjev pire) ali pri testeninah. Lahko ga tudi zamrznemo, tako da nam je na voljo še pozimi.

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...