uporabniško ime:
geslo:
Mladi
Predlogi za izlete

Prvomajske počitnice so tik pred vrati, zato smo za vas pripravili nekaj predlogov, kako jih lahko aktivno preživite. Večina predlogov se veže na ugodno vreme brez padavin, našli pa boste tudi kakšno idejo za deževne dni.

ARBORETUM VOLČJI POTOK
DELOVNI ČAS:
vsak dan med 8. in 20. uro
CENA VSTOPNICE: osnovnošolci 6 eur, dijaki in študenti 6,5 eur 
Do 7. maja si lahko ogledate spomladansko razstavo tulipanov, v kateri je na enem mestu zbranih 350 različnih vrst tulipanov. Letošnja novost je, da si tulipane lahko ogledate z višine. Za to poskrbi 50 metrov dolga konstrukcija, po kateri se lahko sprehodite in tulipane občudujete s ptičje perspektive. Med tulipani si lahko ogledate strašljive dinozavre v naravi velikosti, obiščete pa lahko tudi deželo pravljičnih junakov. Po 15. maju bodo poleg dinozavrov na ogled tudi velikani morskih globin. V angleškem delu parka bodo razstavili več kot 10 kitov v naravni velikosti – najdaljši med njimi merijo skoraj 25 metrov. Vabljeni med pisano cvetje in izumrle velikane.


KOBILARNA LIPICA
DELOVNI ČAS: vse dni v tednu, razen ponedeljka, med 9. in 18. uro
CENA VSTOPNICE:
dijaki 8 eur, študenti 12 eur, imetniki ISIC dijaške izkaznice imate še dodatni 5 % popust.
Vstopnina v Kobilarno Lipica vključuje vodeni ali samostojni ogled posestva, ogled najstarejšega hleva Velbance, ogled muzeja lipicanca Lipikum, ogled muzeja kočij, ogled Galerije Avgusta Černigoja, dostop do zgodovinskega jedra z Graščino, dostop do Kraške hiše, dostop do pašnikov, drevoredov, parkov in urejenih sprehajalnih poti ter drugih naravnih in kulturnih znamenitosti Lipice (kal, ledenica, vodnjak, suhozid …). 27. 4. in 1. 5. 2017 si ob 15. uri lahko ogledate praznično predstavo Lipiške šole klasičnega jahanja, doplačilo za ogled predstave je 7 eur. Vabljeni v kraljestvo belih konj in zelenih pašnikov.


ŽIVALSKI VRT (ZOO) LJUBLJANA
DELOVNI ČAS: vsak dan med 9. in 19. uro
CENA VSTOPNICE:
šolarji 5,5 eur, dijaki in študenti 7 eur 
V živalskem vrtu si lahko ogledate različne vrste živali, domorodne in tujerodne, med katerimi so zagotovo najbolj zanimive opice, morski lev, tigri, azijski slon, žirafe, volkovi, surikate in številne druge. Poleg njih vas v živalskem vrtu pričakujejo tudi prvi spomladanski mladički  - 25. 3. se je skotila dvogrba kamela Gobi, mladičke pa imajo tudi divja svinja, mare (glodavci iz Južne Amerike) in pritlikava zebujka (pasma goveda iz Indije). Oskrbnikom lahko pomagate pri hranjenju določenih živali - za dodatnih 5 eur lahko nahranite medveda, azijskega slona, pelikane ali divje svinje. Živalim lahko polepšate dan tudi z nakupom igral za živali ter z donacijo različnega materiala za igrala, namenjena živalim. Vabljeni v zanimiv in poučen svet živali.


AKVARIJ PIRAN
DELOVNI ČAS: 
vsak dan med 9. in 19. uro
CENA VSTOPNICE: otroci do 15. leta 3 eur, dijaki in študenti 5 eur
V akvariju si lahko ogledate različne vrste rib, mehkužcev, mnogoščetincev, členonožcev, plaščarjev, spužev, vetrnic in ramenonožcev. Za dodatnih 5 eur lahko zaposlenim pomagate pri hranjenju rib. Vabljeni v skrivnosti svet morskih živali.


DOŽIVLJAJSKI PARK VULKANIJA (Grad pri Goričkem)
DELOVNI ČAS:
vsak dan, razen ponedeljka, med 10. in 18. uro
CENA VSTOPNICE: dijaki in študenti 8 eur
Vodeni ogledi trajajo vsako polno uro, zadnji ogled je ob 17. uri. Vstopnina zajema vstop v Vulkanijo, Geološki muzej in obisk kamnoloma. Ali ste vedeli, da je pred 3 milijoni let na Goričkem bruhal zadnji vulkan na območju današnje Slovenije? Ponovno so ga prebudili v doživljajskem parku Vulkanija, kjer ga boste ne samo spoznali, ampak dobesedno doživeli njegov izbruh. Čaka vas nepozabno potovanje v globino goričkega vulkana, skozi zgodovino Zemlje in po geoloških značilnostih našega planeta. Z dvigalom se spustite v središče vulkana, na površje pa se vrnete z Olijevim podzemnim vlakom. Oli je krtek, ki iz kontrolne sobe usmerja vlak in vas tako pelje na površje. Vožnja traja 10 minut. Preživite dan na Goričkem, kjer vas sredi neokrnjene narave čakajo zanimiva podzemna doživetja.


POSTOJNSKA JAMA
DELOVNI ČAS: vsak dan med 9. in 18. uro 
CENA VSTOPNICE: dijaki in študenti 19,10 eur
Na deževen dan je obisk katere od naših jam več kot odlična ideja, saj pod zemljo ostanete suhi, obenem pa se še kaj novega naučite in vidite.
Vodeni ogledi trajajo vsako polno uro, zadnji ogled je ob 17. uri. Ogled traja eno uro in pol, večji del poti opravite s podzemnim vlakom, kilometer in pol pa nato prehodite peš. Ogled lahko kombinirate z ogledom Predjamskega gradu, ki je od jame oddaljen 9 km.


PREDJAMSKI GRAD
DELOVNI ČAS: vsak dan, v aprilu med 10. in 17. uro, v maju pa med 9. in 18. uro
CENA VSTOPNICE: dijaki in študenti 9,5 eur   
Grad je v Guinnesovo knjigo vpisan kot največji jamski grad na svetu, obenem pa dosega zavidljivo starost, in sicer silam narave kljubuje že kar 800 let. Med obleganjem v 15. stol. je bil grad zatočišče njegovemu najslavnejšemu in tudi najbolj zloglasnemu lastniku – Erazmu Predjamskemu. Roparski vitez se je tu več ko leto dni uspešno upiral sovražnikom – dokler ga ni izdal eden izmed njegovih sovražnikov, saj je v gradu skrivni rov, ki vodi na svobodo, v njem pa je tudi vir pitne vode in prostor za shranjevanje hrane. Vabljeni na grajsko pustolovščino.


ŠKOCJANSKE JAME
DELOVNI ČAS:
vsak dan v aprilu in maju ob 10., 12. in 13. uri ter 15.30
CENA VSTOPNICE:
dijaki 7,5 eur, študenti 12 eur
Jame so že od leta 1986 vpisane na seznam svetovne naravne dediščine pri Unescu. Ogled traja od 1,5 do 2 uri, v tem času prehodite 3 km ter naredite 144 m višinske razlike. Iz Škocjana do Lipice je manj kot 20 minut vožnje, tako da si lahko ti dve znamenitosti ogledate v enem dnevu. Vabljeni v čudoviti svet kapnikov, podzemnih rovov in rek.


BOVEC je pravi kraj za adrenalinske navdušence, saj se tu lahko podate na divji rafting po neukrotljivih brzicah reke Soče, v največjem zipline parku v Sloveniji v neokrnjeni dolini Učje pa preizkusite, ali vas je kaj strah »brzine« in višine. Poleg tega se na brzice lahko podate tudi s kajakom ali hydrospeedom, posebno adrenalinsko doživetje pa je kanjoning ali soteskanje, pri katerem na videz neprehoden kanjon (Sušec) premagujete preko naravnih toboganov, s skoki v kristalno čiste tolmune ali s pomočjo spuščanja po vrvi. Adrenalinskih doživetij tu zagotovo ne (z)manjka, imetniki ISIC dijaške pa jih lahko doživite s 15 % popustom (Soča Rafting).


V primeru slabega vreme lahko uživate v indoor aktivnostih, kot je npr. karting. Ponujajo ga na različnih lokacijah, v Ljubljani je en v BTC-ju (popust za imetnike ISIC dijaške), drugi pa na Rudniku. Z gokarti se lahko zapeljete tudi na vrhnjem parkirišču v Citycentru Celje in na kartodromu na letališču Brnik. Cena karte za 10-min vožnjo je 12 eur oz 12,5 eur.
Deževne dni pa lahko preganjate tudi v toplicah, saj je plavanje poleg zabave tudi zelo dobra rekreacija. Imetniki dijaške ISIC izkaznice imate 15 % popust na vstopnice v Termah Vivat, v Termah Čatež imate 15 % popust na redne cene celodnevnih vstopnic za poletno ali zimsko Termalno riviero, v vodnem mestu Atlantis pa imate kar 25 % popust na celodnevno vstopnico za Svet doživetij.


Izbire za aktivno preživljanje prostega časa je torej več kot dovolj. Seveda pa ni potrebno, da so vse zadeve plačljive – še vedno se lahko podate na sprehod v bližnji gozd, se povzpnete na kakšen hrib ali pa se odpravite na pot s kolesom oz. na rolerjih. Vse te aktivnosti so brezplačne, le nekaj volje je potrebno imeti. Želimo vam prijetne in dogodivščin polne prvomajske počitnice.

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...