uporabniško ime:
geslo:
Osvežitev pod zemljo


Jamarstvo je športno raziskovanje jam in dokumentiranje jamskih odkritij. Veda, ki se ukvarja z znanstvenim preučevanjem jamskega okolja, se imenuje speleologija. Jamarstvo je timska dejavnost, zato so jamarji povezani v društva, kjer začetniki dobijo potrebna znanja za raziskovanje podzemlja. Ena izmed obveznosti jamarskih društev so tudi čistilne akcije, saj je varstvo jam vse pomembnejša naloga jamarjev.

V zadnjem času vedno več agencij ponuja raziskovanje slovenskega podzemlja, ki v teh vročih dneh prinaša prijetno ohladitev, saj se temperatura v večini jam ne dvigne nad 10 stopinj Celzija. Podzemni svet vas bo navdušil s kapniki, ponvicami, stebri, zavesami in drugimi nenavadnimi oblikami, ki jih je v več deset tisoč letih oblikovala apnenčasta voda. Z malo domišljije se lahko potopite v pravljični podzemski svet ter poiščete čisto pravega zmaja - človeško ribico. 

Najbolj poznana slovenska jama je Postojnska jama (slika spodaj), poznane pa so tudi Škocjanske jame, jami Pekel in Vilenica ter Taborska jama, ki si jih lahko ogledate v lastni režiji. Pri ogledu lokalnih in ne tako turistično obleganih jam pa je nujno, da vas spremlja za to usposobljeni vodnik. To velja v primeru, da niste član jamarskega društva - v primeru, da ste član jamarskega društva, vas spremljajo bolj izkušeni društveni kolegi ali inštruktorji jamarstva.

Kaninsko pogorje je zaradi jam in brezen eno najpomembnejših speleoloških območij Slovenije in sveta, v spremstvu vodnika pa si lahko ogledate jami Srnca in Mala Boka. V Bohinju si lahko ogledate jamo Govic ali jamo Pod Babjim zobom. Ob Cerkniškem jezeru leži Križna jama (slika zgoraj), ki vas bo navdušila s sistemom podzemnih jezer in čudovitim kapniškim okrasjem. Za ogled jam potrebujete topla oblačila - priporoča se oblačenje v slojih, in dobro (nepremočljivo) obutev. Vso ostalo opremo (čelada, čelna svetilka, vponke, vrvi) dobite v agenciji. Cene dve do štiri urne podzemne pustolovščine se gibljejo od 40 do 70 evrov.  

Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...