uporabniško ime:
geslo:
Krpljanje
Osnovne informacije


Krplji
so neke vrste obuvalo, ki se navežejo na pohodne čevlje in omogočajo lažjo hojo po celem snegu. Delujejo na principu razporejanja posameznikove teže po celotni površini krpljev, kar preprečuje globje udiranje v sneg. Tako je hoja po snegu precej lažja in energetsko varčna, k temu pa pripomorejo še funkcionalne vezi in prosta peta, ki jo po potrebi lahko tudi fiksiramo. Pri krpljanju je priporočljivo uporabljati pohodne palice, s katerimi izboljšamo ravnotežje, obenem pa dodobra razmigamo telo.

S krplji v zasneženo naravo
Z razvojem krpljev v zadnjih desetletjih je krpljanje pridobilo mnoge privržence po svetu, v zadnjih letih pa osvaja tudi Slovence. Poglavitne prednosti krpljanja so hitra osvojitev potrebnih znanj, nezahtevnost, majhna možnost poškodbe in relativno nizki stroški ter odlična funkcionalnost. Krpljanje je enostaven in varen način hoje in teka po zasneženem brezpotju, ki je primerno za otroke in odrasle. Če imate krplje oz. če se odločite za njihov nakup, se v zasnežene planine in doline lahko podate tudi v lastni režiji. Pazite le, da izberete pohod, primeren vašim sposobnostim ter da ste dovolj toplo oblečeni. Pri daljši pohodih je nujno, da imate s seboj vodo, energijsko hrano ter zaščito pred mrazom in močnim visokogorskim soncem (sončna očala, zaščitna krema za obraz, rokavice, šal, kapa …). Za krpljanje so primerni Pokljuka, Jezersko, Bloke, Bohinj, Logarska dolina … .
Infogram.si  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Lo.Polis © 2024 |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene |  Logos.si
prenašam podatke...