- Prvi recept za pripravo sladoleda se je pojavil v kuharski knjigi Recepti gospe Ealesove, ki je izšla leta 1718 v Angliji.
- Priprava sladoleda je bila težavna, dokler niso leta 1846 izumili prve zamrzovalne omare.
- V Prešernovih časih je bil sladoled, ki so mu takrat po domače rekli zmrzlina, med svečanimi in bogatimi kosili vmesni obrok. Ljudje so ga jedli zaradi boljše prebave in krčenja želodca ter tako laže nadaljevali s pojedino.
- Sladoled na leseni palčki je nastal šele pred nekaj več kot 100 leti, izum pa si lasti Američan Frank Epper. Po naključju je na svoji terasi čez noč pozabil kozarec limonade, v katerem je bila žlica. Zaradi nizke temperature, ki je padla pod ledišče, je žlica zamrznila skupaj z limonado.
- Največji ljubitelji sladoleda so prebivalci Nove Zelandije, ki ga pojedo kar 26,3 litrov na prebivalca. Sledijo jim Američani, Švicarji, Italijani, Francozi in Nemci, medtem ko si ga Slovenec privošči okoli 4 litre na leto.